Δήμαρχοι Κ.Μακεδονίας: “Η κυκλοφορία θυμίζει εποχές προ-lockdown, ανύπαρκτοι οι έλεγχοι” – Τι προτείνουν

 Δήμαρχοι Κ.Μακεδονίας: “Η κυκλοφορία θυμίζει εποχές προ-lockdown, ανύπαρκτοι οι έλεγχοι” – Τι προτείνουν

Την απόλυτη εφαμοργή των μέτρων για τον κοροναϊό ζητούν οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Σε ομόφωνη απόφασή του, η οποία θα υποβληθεί στους αρμόδιους υπουργούς, το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυκλοφορία σε κεντρικούς οδικούς άξονες δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρισκόμαστε σε περίοδο lock down, ενώ οι αστυνομικοί έλεγχοι, κυρίως στους περιφερειακούς δήμους, είναι ανύπαρκτοι»

Η ΠΕΔΚΜ προτείνει να ενεργοποιηθούν περισσότεροι μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής κυρώσεων και να υπάρξει αυστηρή αστυνόμευση και επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων

Τέλος, απευθύνει πρόσκληση και στους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας να εμβολιαστούν την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο, στέλνοντας μήνυμα ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Σοβαρές αλλαγές με απόφαση του Υπ. Εργασίας – Μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίου ηλικίας – Ποιους αφορά

Ειδικότερα, στην απόφαση του, η οποία θα υποβληθεί προς τους αρμόδιους Υπουργούς, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, αναφέρει:

  • Παρατηρείται μία «διακριτική» σε πολλές περιπτώσεις επιτήρηση των μέτρων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την κρισιμότητα των στιγμών.
  • Έχει διαπιστωθεί πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away δεν δίνει την αναμενόμενη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αφού λειτουργεί ως υποβοήθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό έχει ως συνέπεια την καταστρατήγηση του μέτρου, όπως για παράδειγμα με την πώληση αγαθών εντός του καταστήματος ή την παράδοση προϊόντων χωρίς ραντεβού, και θα πρέπει ουσιαστικά να επανεξετασθεί και κάτω από αυτές τις παραμέτρους. Και σίγουρα σε κάθε περίπτωση η αστυνόμευση να είναι αυστηρότατη.
  • Η κυκλοφορία σε κεντρικούς οδικούς άξονες δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρισκόμαστε σε περίοδο lockdown, ενώ οι αστυνομικοί έλεγχοι, κυρίως στους περιφερειακούς δήμους, είναι ανύπαρκτοι.
  • Ιεροί Ναοί: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια. Πιστή τήρηση των μέτρων που από κοινού (Πολιτεία-Εκκλησία) έχουν αποφασισθεί, δίχως παρέκκλιση για οποιονδήποτε λόγο.

Οι τέσσερις προτάσεις

Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ κρίνει απαραίτητη:

  1. Την ενεργοποίηση περισσότερων μηχανισμών ελέγχου και επιβολή κυρώσεων ώστε «να οδηγηθούμε σε ταχεία μείωση των κρουσμάτων, για να μείνει πίσω μας ως θλιβερή παρένθεση το lockdown και τα μέτρα περιορισμού και να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατόν υγιείς και ασφαλείς στην κανονικότητά μας».

2.  Άμεση επικαιροποίηση των μέτρων σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες, με ταυτόχρονη αυστηρή αστυνόμευση και επιτήρηση της εφαρμογής τους. Αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα έτσι ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των συμπολιτών μας.

  1. Δηλώνει ομόψυχα την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους όπου τους ζητηθεί, στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και να συμμετάσχουν οι ίδιοι στον εμβολιασμό.
  2. Οι Δήμαρχοι επιθυμούν να είναι εκ των πρώτων που θα εμβολιασθούν στέλνοντας και μήνυμα ζωής, στις τοπικές τους κοινωνίες, καθώς, «είναι χρέος όλων μας να τελειώνουμε με τον εφιάλτη παίρνοντας τη ζωή στο χέρι μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΔΚΜ απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, και στους 38, να στείλουν όλοι μαζί το μήνυμα της ζωής, εμβολιαζόμενοι την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, παρουσία των ΜΜΕ ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα.

Σχετικά Άρθρα