Καταστροφή: Ο πρότυπος πύραυλος της SpaceX συνετρίβη στην προσγείωση (vid)

Στο Τέξας το πρότυπο SN8 του πυραύλου Starship της SpaceX εξερράγη κα τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωσή του από την εγκατάσταση της εταιρείας στο Boca Chica, μετά από δοκιμαστική εκτόξευση.

Ο πύραυλος Starship που καταστράφηκε ήταν ένα πρωτότυπο με ύψος αντίστοιχο 16 ορόφων και επρόκειτο για ένα όχημα εκτόξευσης βαρέων φορτίων που αναπτύσσει η εταιρεία του Έλον Μασκ.

Κατασκευάστηκε για την μεταφορά ανθρώπων και φορτίου 100 τόνων σε μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι και στον Άρη.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος διαφέρει από τον πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας και το διαστημικό σκάφος Crew Dragon, το οποίο πρόκειται να εκτοξευθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ως αιτία της έκρηξης, ο Μασκ αμέσως μετά το ατύχημα προσγείωσης ανέφερε σε ένα tweet ότι η «πίεση του ρεζερβουάρ κεφαλής καυσίμου ήταν χαμηλή» κατά την προσγείωση με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ταχύτητα κατά την προσγείωση.

Ο ιδρυτής της SpaceX πρόσθεσε επίσης ότι είχε λάβει «όλα τα δεδομένα που χρειαζόμασταν» για τη δοκιμή και χαιρέτισε την επιτυχία της φάσης ανάβασης του πυραύλου.

Ο Μασκ ήταν προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο αποτυχίας καθώς, με ανάρτησή του στο Twitter, στις 25 Νοεμβρίου, είχε γράψει:

«Πολλά πράγματα πρέπει να πάνε σωστά, οπότε οι πιθανότητες είναι κατά το 1/3, αλλά γι’ αυτό έχουμε τους SN9 και SN10».

Ο πλήρης πύραυλος Starship, ο οποίος θα έχει ύψος 120.09 μέτρα όταν συνδυάζεται με το εξαιρετικά βαρύ ενισχυτή πρώτου σταδίου, είναι το όχημα εκτόξευσης επόμενης γενιάς της εταιρείας – με το οποίο ο Μασκ φιλοδοξεί να κάνει τα ταξίδια στο διάστημα προσιτά.