Γαλλία για Brexit: Δεν θα θυσιάσουμε τους αλιείς μας

 Γαλλία για Brexit: Δεν θα θυσιάσουμε τους αλιείς μας

Η αλιεία στη Μάγχη αποτελεί ένα από τα σημαντικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ η Γαλλία διαμηνύει πως δεν θα θυσιάσει τα συμφέροντα της για να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτός συμβιβασμός για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας. Τα εμπόδια, όμως, παραμένουν μεγάλα – και ένα από αυτά αφορά το καθεστώς που θα επικρατήσει στα Στενά της Μάγχης αναφορικά με τους Γάλλους και Βρετανούς αλιείς, οι οποίοι συχνά έχουν… ναυμαχήσει για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

«Όσον αφορά στην αλιεία, δεν υπάρχει λόγος να υποκύψουμε στις πιέσεις της Βρετανίας. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες προσπάθειες, όμως δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την αλιεία και τους αλιείς μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Κλεμάν Μπον.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να ασκήσει βέτο, στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η οποία δεν ικανοποιεί τα γαλλλικά συμφέροντα. «Δεν θέλω να παραδεχτώ την αποτυχία. Νομίζω πως έχουμε μερικές ημέρες ακόμη για να διαπραγματευτούμε», πρόσθεσε σε μια συβυλλική δήλωση.

Σχετικά Άρθρα