Πατάει “γκάζι” η κινεζική οικονομία

 Πατάει “γκάζι” η κινεζική οικονομία

Η κινεζική οικονομία εκμεταλλεύεται άριστα την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και αποκτά έτσι προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, κυρίως στη Δύση.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο «δράκος» πατάει γκάζι, με αποτέλεσμα και το 2020 – σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των άλλων χωρών – να κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις κάνουν, άλλωστε, λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2-2,2% για φέτος, παρά τη «βουτιά» κατά 6,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και κατά 4,9% το τρίτο, φαίνεται πως το σχετικό ποσοστό θα διαμορφωθεί υψηλότερα στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, φτάνοντας το 5,5%.

Κινητήρια δύναμη αποτελεί, αναμφίβολα, η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, η αξία τους τον Νοέμβριο ήταν μεγαλύτερη κατά 21,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Συνολικά το εξωτερικό εμπόριο ενισχύθηκε κατά 13,6%  περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα να διαμορφωθεί στα 75,4 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει πως είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Νοέμβριο του 2019.

Αθροιστικά, στο πρώτο 11μηνο του 2020, οι εξαγωγές της Κίνας εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,5%, έναντι μείωσης κατά 1,6% των εισαγωγών. Στην εικόνα αυτή έχει συμβάλλει και η περαιτέρω αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Σχετικά Άρθρα