Κυρ. Μητσοτάκης: Μισό “mea culpa” για την Πάρνηθα- “Έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη”-Κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το Πάσχα

 Κυρ. Μητσοτάκης: Μισό “mea culpa” για την Πάρνηθα- “Έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη”-Κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το Πάσχα

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δέχθηκε ερώτηση για την επαναλειτουργία των νυχτερινών μαγαζιών.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.

Περιορισμένη αυτοκριτική για την Πάρνηθα, με καθυστέρηση πολλών ημερών και σε άλλο κλίμα από τις τοποθετήσεις του Στ. Πέτσα και υπουργών του, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στην οποία αναφέρθηκε στην μερική παράταση του lockdown και έδωσε ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, με ορόσημο τον εμβολιασμό και την επίτευξη ανοσίας.

“Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε και γι’ αυτό πάμε πιο πίσω το άνοιγμα. Δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια με την οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε όλοι. Συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του το γεγονός ότι δέχτηκε να φωτογραφηθεί στην Πάρνηθα χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγε για ποδήλατο, καθώς τόνισε ότι η σωματική άσκηση επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας. Πάντως ανέφερε ότι ενοχλήθηκε, γιατί διογκώθηκε, όπως χαρακτηριστικά είπε, μια στιγμή “ανεμελιάς ή αβλεψίας”.

“Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών” συμπλήρωσε, σχολιάζοντας ότι “όλοι έχουμε περάσει από στιγμές που μία μικρή ανεμελιά μας έκανε να ξεχάσουμε τα μέτρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης απολογήθηκε και για το περιστατικό με τη φωτογράφηση στην Πάρνηθα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κραυγή αγωνίας από το «Παπανικολάου»: “Έχουμε 200 ασθενείς έξω από τις ΜΕΘ”

Για τα λάθη που έγιναν είπε: «Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. «Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου».

Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα όπως το είδαμε στην Ελλάδα, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χώρες που δεν άνοιξαν, όπως το Ισραήλ, χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα. Περιοχές όπως η Κέρκυρα δεν έχουν χτυπηθεί, ενώ αντίθετα η Δράμα ή η Πέλλα. Αν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα τη βλέπαμε το Σεπτέμβριο. Καμία χώρα δεν έκανε όσα τεστ κάναμε εμείς στις πύλες εισόδου» εξήγησε.

Να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο

Αυτή τη στιγμή προέχει να κρατήσουμε το ΕΣΥ  όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε αισιόδοξο ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση και προσέθεσε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές και αυξήθηκε ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής. «Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολο το διάστημα προς τα τέλη του Οκτώβριο. «Εκεί διαπιστώσαμε τη δυναμική της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Επιλέξαμε να πάμε σε καθολικό lockdown  λίγο πιο χαλαρό από αυτόν που εφαρμόσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε σε πιο δραστικά μέτρα. Εκ των υστέρων όλοι προφήτες που θα έκαναν τα πράγματα διαφορετικά» σημείωσε.

Επίσης, επισήμανε ότι το ζύγι μεταξύ προστασίας δημόσιας υγείας και οικονομίας από την άλλη δεν είναι εύκολο. «Όλες οι χώρες επιχείρησαν να συνυπάρξουν με τον ιό χωρίς να κλείσουν οικονομικές δραστηριότητες. Καμία δεν μπόρεσε να το κάνει» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εμβόλιο του κορωνοϊού, εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια  αναφέρθηκε σε μία προσωπική ιστορία: 

  • «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η δόση του εμβολίου θα είναι διπλή. Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο. Η αισιοδοξία του εμβολίου να μην μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πάλι με κάποια κανονικότητα. Είμαι σίγουρος ότι στις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία».

Σχετικά Άρθρα