Οι εικόνες από το Harrods σήμαναν συναγερμό- Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Τσιόδρας λένε “όχι” στη λειτουργία των mall- Σύγχυση από αντιφατικές δηλώσεις υπουργών

 Οι εικόνες από το Harrods σήμαναν συναγερμό- Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Τσιόδρας λένε “όχι” στη λειτουργία των mall- Σύγχυση από αντιφατικές δηλώσεις υπουργών

Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη (Realfm) ότι εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, μαζί με τα καταστήματα ενόψει εορτών θα ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall) προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις όχι μόνο στην επιτροπή λοιμωξιολόγων υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. Κι αυτό διότι είναι, αφενός, εξαιρετικά πρόωρο να λέγεται κάτι τέτοιο με 600 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία και 101 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, αφετέρου οι ειδικοί συγκλίνουν πως το άνοιγμα της αγοράς, πολλω δεν μάλλον των μεγάλων πολυκαταστημάτων, θα δράσει ως μια τεράστια και ανεξέλεγκτη εστία υπερμετάδοσης του ιού που θα προκαλέσει αγνώστων διαστάσεων τρίτο κύμα της πανδημίας μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον Realfm εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ο συνάδελφός του Νικόλαος Σύψας (αμφότεροι μέλη της επιτροπής) ήταν ακόμα πιο κατηγορηματικός. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος είπε πως είναι πρόωρο το άνοιγμα της αγοράς και προέβλεψε πως περί τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταγράφονται περίπου 800-900 κρούσματα ημερησίως, μόνο, όμως, εάν δεν ανοίξει η αγορά.

Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση τις γιορτές ζήτησε σγυκεκριμένα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας παραμένει κρίσιμη. «Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας. Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα (αναφερόμενος στο χάος που προκλήθηκε στη Μ. Βρετανία). Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης».

Η εικόνα του πολυκαταστήματος Harrods στο Λονδίνο με χιλιάδες καταναλωτές να συνωστίζονται, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες, την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας του -μετά την άρση του lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση Τζόνσον- προκάλεσε ακόμα εντονότερο προβληματισμό. Δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξε με tweet του και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δείχνοντας έτσι τη διαφωνία του με όσα ακούγονται από συναδέλφους του για άνοιγμα ακόμα και των μεγάλων mall.

Στο ίδιο μήκος κινείται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας έμμεσα τις διαφωνίες του για την πλειοδοσία δηλώσεων αρεστών σε τμήματα της αγοράς στην οποία επιδίδονται κάποιοι υπουργοί, πιεζόμενοι προφανώς από κάποιους φορείς που υπάγονται στον χωρο αρμοδιοτήτων τους. Η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, ωστόσο, θεωρείται “casus belli” από τους επιστήμονες καθώς θα δράσουν ως ανεξέλεγκτες εστίες υπερμετάδοσης αλλά, παράλληλα, εάν ανοίξουν είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσουν άμεσα εφόσον παρατηρηθεί έκρηξη της πανδημίας.

Οι εικόνες χιλιάδων Αθηναίων στην Ερμού την παραμονή του lockdown αλλά και το ότι χθες Κυριακή με καλοκαιρία παρατηρήθηκε συνωστισμός σε δρόμους και πλατείες, οδηγεί στο συμπέρασμα πως το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει στην κατάλληλη ώρα και σταδιακά και όχι με τρόπο που θα εκτροχιάσει την πανδημία.

Σχετικά Άρθρα