Κούβελας: “Το “φάρμακο του Τραμπ” μπορεί να σώσει ζωές στην Ελλάδα, αλλά ήρθαν λίγες δόσεις”

 Κούβελας: “Το “φάρμακο του Τραμπ” μπορεί να σώσει ζωές στην Ελλάδα, αλλά ήρθαν λίγες δόσεις”

Για την θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα και την δυνατότητα να αναχαιτίσουν την πανδημία στην χώρα μας, αλλά και να ανακουφίσουν το ΕΣΥ, μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

“Είναι μια καλή πρώτη κίνηση, αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό και σε επίπεδο κλινικής μελέτης. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ευρέως στις ΗΠΑ, έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά στη δεύτερη φάση των δοκιμών, δεσμεύουν τον ιό και τον σταματούν σε ασθενείς ήπιας και μέσης βαρύτητας. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα χορηγήσουμε σε 2.000 – 3.000 ασθενείς στη χώρα μας που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Δέκα χιλιάδες δόσεις θα μπορούσαν να δώσουν λύση”, είπε και πρόσθεσε:

“Υπάρχει ο τρόπος να τις παραλάβουμε, παρόλο που δεν υπάρχει έγκριση ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρά μόνο από τον Αμερικανικό (FDA). Η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης κλινικών δοκιμών στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου μας δίνει αυτή τη δυνατότητα”.

 “Αν καταρρεύσει το σύστημα θα πεθαίνουμε από κάθε αιτία: από εγκεφαλικά, εμφράγματα, από τροχαία. Κινδυνεύουμε να αρρωστήσουν πολλοί υγειονομικοί και να μην υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Έχει συμβεί και σε πιο προηγμένα συστήματα Υγείας από το δικό μας, όπως της Ιταλίας”, λέει.

Όπως αναφέρει, με εξαίρεση όσους νοσούν πολύ ήπια και αντιμετωπίζονται στο σπίτι τους με απλά αντιφλεγμωνώδη, φάρμακα για τον περιορισμό του πυρετού ή και μια ασπιρίνη για να αποτραπούν θρομβώσεις, στους ασθενείς με ήπιας ως μέτριας βαρύτητας νόσηση χορηγείται κυρίως δεξαμεθαζόνη, που βοηθάει. “Έχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε περισσότερο”, σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει πως το αντίσωμα θα δεσμεύσει τον ιό, θα τον αδρανοποιήσει και θα σταματήσει εντελώς την επέκταση της λοίμωξης.

Ακρίτα για Τσιτσιπά και Αντετοκούνμπο:” Kαλύτερα να είσαι καλός άνθρωπος παρά σπουδαίος ηθοποιός”

“Υπάρχουν διαθέσιμα τα αντισώματα της Lilly και της Regeneron, τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) μέσα στο Νοέμβριο. Και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά. Υποστηρίζω πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Στο επιχείρημα ότι είναι ακριβά φάρμακα, με κόστος 1.000 ευρώ ανά δόση, απαντώ πως η προμήθεια 10.000 δόσεων θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μηδαμινό μπροστά στα 5 δις ευρώ κάθε μήνα που μας κοστίζει το lockdown”.

Σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει η προμήθεια, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη έγκριση από τον ΕΜΑ, ο κ.Κούβελας υποστηρίζει πως «στο πλαίσιο της υπογεγραμμένης Διεθνούς Διάσκεψης για την Εναρμόνιση (Ineternational Conference of Harmonization – ICH), οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν συμφωνήσει την αμοιβαία αναγνώριση των κλινικών δοκιμών. Υπάρχει η δυνατότητα μιας συμφωνίας», αναφέρει.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Κούβελας αναγνωρίζει πως αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα για την ανθρωπότητα, καθώς δυνητικά μπορούν να μετατρέψουν τον θανατηφόρο ιό σε μια ασήμαντη νόσο, υποδεέστερη και από τη γρίπη. Ωστόσο, όπως λέει, ο εμβολιασμός θα χρειαστεί μήνες εφαρμογής και τα αποτελέσματά του θα αρχίσουν να φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο. Αυτό που προέχει τώρα, τονίζει, προκειμένου να αποτρέψουμε μια κατάρρευση του συστήματος Υγείας, είναι να θεραπεύσουμε τους ήδη πάσχοντες.

“Κακώς έχει επικεντρωθεί η συζήτηση μόνο στα εμβόλια, που δεν θα βοηθήσουν άμεσα, και όχι το αντίσωμα, που είναι φάρμακο και μπορεί να δώσει λύσεις τώρα», επισημαίνει και εξηγεί: “Αν με το καλό σενάριο αρχίσουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο, από τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, αυτοί θα χρειαστεί να κάνουν και τη δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα, θα φτάσουμε το Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες Απρίλιο – Μάιο και θα φτάσουμε στο καλοκαίρι, μέχρι να αρχίσει να εμβολιάζεται το μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού. Και όλα αυτά εφόσον εξασφαλιστεί η παραγωγή του εμβολίου – σήμερα δεν υπάρχει ακόμη παραγωγή – και άλλα τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά, τα logistics και άλλα ζητήματα”. 

Σχετικά Άρθρα