Χιλιάδες αστυνομικοί σε επιφυλακή για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου- Απαγόρευση συναθροίσεων

 Χιλιάδες αστυνομικοί σε επιφυλακή για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου- Απαγόρευση συναθροίσεων

Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., εξετάζονται επίσης μέτρα για την αποτροπή συγκέντρωσης στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, και την ανάπτυξη έως και 4.000 αστυνομικών στους δρόμους της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, η διαταγή αναφέρει:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

-Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

-Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

12 χρόνια μετά

Η γενιά που πρωταγωνίστησε και όρισε τα γεγονότα των ημερών δεν ήταν άλλη από την γενιά των 700 ευρώ. Η μετέπειτα μνημονιακή εποχή της πολύ μεγάλης και βαθιάς οικονομικής κρίσης έσπρωξε τους αγώνες της συγκεκριμένης γενιάς πιο βαθιά στην ιστορία με συνέπεια σήμερα να μην μνημονεύονται όσο ίσως θα τους άξιζε. Εκείνη η γενιά όμως είχε συνειδητοποιήσει κάτι πολύ σημαντικό και πάλεψε να το αλλάξει από πολλά μετερίζια.

“Αντιλαμβανόμασταν πράγματι ότι ήμασταν μία γενιά η οποία, για πρώτη, ίσως, φορά, δεν θα εξασφάλιζε ένα επίπεδο ζωής που θα έφτανε αυτό των γονιών μας. Η γενιά αυτή δοκιμάστηκε και πέτυχε κινηματικά στον αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας παιδείας το 2006-2007. Στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις έλαβαν μέρος αρκετές χιλιάδες νέου κόσμου. Διαμόρφωσαν ένα μεγάλο κίνημα που τους έδωσε υλικά για να κοιτάξουν τον κόσμο μ’ έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο” υπογραμμίζει ο Ρόγγας.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας στις φλόγες τον Δεκέμβρη του 2008

Ωστόσο, πέρα από το κίνημα του 2006-2007, ο Δεκέμβρης είχε και βαθύτερες ρίζες που πήγαιναν πίσω μέχρι το 2001 και στην έναρξη της δράσης του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης που και στην Ελλάδα μας είχε πολύ μεγάλη, για τα δεδομένα της χώρας, απήχηση. Αλλωστε η Αθήνα διοργάνωσε και φιλοξένησε το 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, ένα σχήμα που ήταν ο πολιορκητικός κριός του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

“Μία μάζα κόσμου, που ήταν εντελώς μειοψηφική, μπορούσε να αντιληφθεί την πραγματικότητα με προοδευτικότερους όρους. Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης είχε περισσότερο οριζόντια χαρακτηριστικά αλλά συνέβαλε στη συνειδητοποίηση ότι η πραγματικότητα ήταν πλέον αλλού. Ενας κόσμος συμπεραίνει ότι αυτό που μας συμβαίνει δεν θέλουμε να μας συμβαίνει. Και προκύπτουν και ιδέες οργάνωσης, ρητορικής πλαισίωσης και μεθόδων που όντως τις φέρνει στο προσκήνιο το κίνημα κατά της παγκόσμιοποίησης. Και πολλές από αυτές τις υιοθετεί η θεσμική αριστέρα στην Ελλάδα που τότε εκφράζεται κυρίως από το σχήμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ” προχωρά στην ανάλυσή του ο Βασίλης Ρόγγας.

Η τομή ήταν όντως μεγάλη. Και το γεγονός ότι την ασπαζόταν ένα κόμμα που βρισκόταν στη Βουλή είχε τη δική του ξεχωριστή σημασία. Είναι άλλωστε γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δεκεμβριανής εξέγερσης ο πολιτικός οργανισμός που δέχθηκε τα περισσότερα πυρά από το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ρόγγας συμπληρώνει: “Και το ΚΚΕ ήταν παρών, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αλλά οι δράσεις του έλαβαν χώρα ξεχωριστά από όλες τις υπόλοιπες σε μία συνήθη τακτική του κόμματος που άλλωστε την βλέπουμε μέχρι και σήμερα”.

Η κάλυψη των γεγονότων από τα κυρίαρχα media της εποχής μπορεί να χαρακτηριστεί ως σαφώς μεροληπτική, μέχρι και σκανδαλώδης, αν θυμηθούμε περιστατικά που ακόμα και video παραποιήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας για να εξυπηρετήσουν το αφήγημα της αστυνομίας και της κυβέρνησης Καραμανλή. “Σκεφτόμασταν ότι δεν είναι δυνατόν οι δημοσιολογούντες να λένε τόσα πολλά ψέματα απροκάλυπτα. Και όμως τα έλεγαν” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Πηγή: news247.gr, avgi.gr

Σχετικά Άρθρα