Κρας τεστ για τη ΝΔ η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Κεφαλογιάννη, Βλάχος η κορυφή του παγόβουνου

 Κρας τεστ για τη ΝΔ η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Κεφαλογιάννη, Βλάχος η κορυφή του παγόβουνου

Καζάνι που (σιγο)βράζει, θυμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταδείχθηκε και στο πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, επεισόδιο του παλαιού βουλευτή και ακραιφνούς καραμανλικού, Γιώργου Βλάχου κατά της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Αν πάντως η ηχηρή αντίδραση του βουλευτή -σε δύο φάσεις μάλιστα, εντός και εκτός της αιθούσης της Ολομέλειας- ήταν εκείνη που περισσότερο συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, η κριτική της Όλγας Κεφαλογιάννη ήταν πιο ουσιαστική και, κυρίως, χτύπησε… ψηλά.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και τον Γιώργο Μελιγγώνη (που είναι, σημειωτέον, πολύ καλός γνώστης των «γαλάζιων» διαδρόμων), όταν ρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό και την Πάρνηθα, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απάντησε ως εξής:  

  • «Οι εικόνες του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, εστιάζω στο μείζον, στο σκληρό, σε αυτό ζούμε όλοι καθημερινά. Αντιλαμβάνομαι όμως παράλληλα -και σε αυτό έχετε δίκιο- ότι η εικόνα μας, η εικόνα όλων των πολιτικών, περνάει από κόσκινο. Κρινόμαστε καθημερινά, και όντως και εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Κι εγώ στο σπίτι μου βρίσκομαι, όλη τη δουλειά μου την κάνω από εδώ μέσω διαδικτύου και τηρώ τους κανόνες όπως μας τους έχουν δώσει οι ειδικοί», για να καταλήξει, «ναι, οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα».

“Έκρηξη” του βουλευτή Γιώργου Βλάχου στη Βουλή – Ανέβηκε στα υπουργικά έδρανα και άρχισε καβγά με τον Υφυπουργό Δ. Οικονόμου (vid)

Το πόσο ενοχλήθηκε το μητσοτακικό μπλοκ από την απάντηση Κεφαλογιάννη καταγράφεται στην αντίδραση του ιδιαίτερα φιλικού προς το Μέγαρο Μαξίμου, site, “tomanifestogr”, που αφιερώνει σχόλιο στην κυρία Κεφαλογιάννη υπό τον τίτλο, «Στη “γραμμή” Τσίπρα η Όλγα Κεφαλογιάννη» -κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στη συνέντευξη στο Kontra Channel και πριν την επίμαχη αποστροφή, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην «υποκριτική», όπως έλεγε, στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Γιώργος Βλάχος, με τη φασαρία που έκανε, πέρασε την τροπολογία του όπως μαθαίνουμε, ενώ και η Όλγα Κεφαλογιάννη ακολουθεί εδώ και καιρό ένα μοναχικό δρόμο. Πρόκειται όμως για αντιδράσεις και δηλώσεις που διατυπώθηκαν όμως στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τρίτη. Εκεί όπου θα αποδειχθεί, όταν θα κλείσουν τα φώτα της κάμερας της ΕΡΤ, αν υπάρχουν λίγοι… γκρινιάρηδες βουλευτές ή αν, αντιθέτως, υπάρχει πολιτικό ζήτημα στα «σπλάχνα» της παράταξης.

Όλους τους προηγούμενες μήνες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφραζαν τα παράπονά τους ότι η απόσταση που χωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή είναι μεγάλη (όχι με κριτήριο την παρουσία του πρωθυπουργού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά με αυτό της ουσιαστικής συνεργασίας κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας). «Μας έχουν μόνο για να ψηφίζουμε ‘ναι’ στα νομοσχέδια», είναι η επωδός των «γαλάζιων» βουλευτών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρωθυπουργικό Μέγαρο παρακολουθεί απλώς και δεν παρεμβαίνει. Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ο., τη Δευτέρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, αν θέλει, να ζητήσει από τους υπουργούς του -και δη τους εξωκοινοβουλευτικούς ή, εν πάση περιπτώσει, εκείνους που δεν προέρχονται από την παράταξη- να ανοίξουν τις πόρτες τους στους βουλευτές της Ν.Δ.

Έχει, όμως, κι ένα ακόμη …όπλο στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • τον ανασχηματισμό. Και η υπουργοποίηση κάποιων βουλευτών -που ακούγεται ότι θα είναι από τα χαρακτηριστικά του επικείμενου ανασχηματισμού- μπορεί να κατευνάσει εν μέρει τις αντιδράσεις…