Europa Conference League: Έτοιμη η “τρίτη εθνική” της UEFA με… ελληνική συμμετοχή

 Europa Conference League: Έτοιμη η “τρίτη εθνική” της UEFA με… ελληνική συμμετοχή

Μία νέα διοργάνωση παρουσίασε με κάθε επισημότητα η UEFA! Πρόκειται για το UEFA Europa Conference League το οποίο θα αποτελεί την τρίτη τη τάξει διοργάνωση και φυσικά σε αυτή θα συμμετέχουν και ελληνικές ομάδες. 

Του Νίκου Βόπη

Οι χώρες οι οποίες θα καταλάβουν την 16η και 17η θέση στο τέλος της σεζόν θα βγάλουν τέσσερις ομάδες από τη σεζόν 2022/23 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μία στο Champions League(δεύτερος προκριματικός), καμία στο Europa League και τρεις στο Europa Conference League (δεύτερος προκριματικός). 

Όσον αφορά τις θέσεις 18-28 για τις χώρες, ο πρωταθλητής τους θα παίζει στην πρώτη προκριματική φάση του Champions League ενώ η 2η, 3η και η κυπελλούχος ομάδα θα μπαίνουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η 15η θέση εξασφαλίζει δύο ομάδες στο Champions League, στον τρίτο προκριματικό γύρο και δύο στο Europa Conference League ενώ η 13η και 14η θέση στέλνουν τους πρωταθλητές στον τρίτο προκριματικό του Champions League, τον Κυπελλούχο και τον 3ο και 4ο στο Europa League. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, τη σεζόν 2021/22 θα εκπροσωπηθεί από τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μία στο Champions League, καμία στο Europa League και τρεις στο Europa Conference League, στον δεύτερο προκριματικό γύρο. 

Το libre μίλησε με έγκριτο δημοσιογράφο της Daily Mail, Κίραν Τζάκσον ο οποίος μας μίλησε για την εν λόγω διοργάνωση: 

  • “Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Θα σας πω εν τάχει πως έχουν τα πράγματα. Η UEFA είχε πάρει την απόφαση εδώ και χρόνια να δημιουργήσει μία διοργάνωση η οποία θα είχε πιο ευρεία απήχηση με διπλό σκοπό. Πρώτον να έχουν ευρωπαϊκά έσοδα και μικρότερου βεληνεκούς ομάδες για να μπορέσει να αναπτυχθεί πιο γρήγορα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε χώρες που ίσως να μην είναι τόσο ανεπτυγμένο”. 

Πάμε όμως να δούμε και τις ημερομηνίες για τα παιχνίδια: 

  • Πρώτος προκριματικός γύρος: 8 και 15 Ιουλίου
  • Δεύτερος προκριματικός γύρος: 22 και 29 Ιουλίου
  • Τρίτος προκριματικός γύρος: 5 και 12 Αυγούστου
  • Πλέι οφ: 19 και 26 Αυγούστου
  • Όμιλοι: 16 και 30 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 και 25 Νοεμβρίου, 9 Δεκεμβρίου
  • Πλέι οφ / νοκ – άου: 17 και 24 Φεβρουαρίου
  • Φάση των 16: 10 και 17 Μαρτίου
  • Προημιτελικοί: 7 και 14 Απριλίου
  • Ημιτελικοί: 28 Απριλίου και 5 Μαΐου
  • Τελικός: 25 Μαΐου

Ο Κίραν Τζάκσον συνέχισε λέγοντας:

  • “Με αυτή τη νέα διοργάνωση που δημιουργεί η UEFA έχει ως σκοπό να αυξήσει την αίγλη και τη δυσκολία των άλλων δύο διοργανώσεων και κυρίως του Europa League. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση πλέον το  Europa League δεν θα υποτιμάται από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους και θα αποκτήσει την αναγνώριση που του αξίζει μιας και τόσα χρόνια βρισκόταν στη σκιά του Champions League ακή αυτό είναι δικαιολογημένο”.

-Πιστεύετε πως αυτή η διοργάνωση θα βοηθήσει ή θα ταλαιπωρήσει περισσότερο τις ομάδες που δεν έχουν υψηλά μπάτζετ για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις; 

“Θεωρώ πως μόνο καλό θα κάνει αυτή η διοργάνωση σε αυτές τις ομάδες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Διότι οι ομάδες που διαθέτουν χαμηλό μπάτζετ θα λάβουν έσοδα από την UEFA λόγω των τηλεοπτικών συμβολαίων πέραν των εσόδων από τα θετικά αποτελέσματα που ενδεχομένως να έχουν. Οπότε δεν βλέπω πως μπορεί μία τέτοια διοργάνωση να βλάψει μία ομάδα”. 

Ο Νικητής της νεοσύστατης διοργάνωσης θα κερδίζει αυτόματα το εισιτήριο για το Europa League της επόμενης σεζόν και ο τελικός έχει οριστεί να διεξαχθεί στα Τίρανα της Αλβανίας. 

Σχετικά Άρθρα