Ανακοινώσεις για άνοιγμα αγοράς με αποφάσεις την τελευταία στιγμή – Τίποτε οριστικό για το “διάγγελμα” Μητσοτάκη

 Ανακοινώσεις για άνοιγμα αγοράς με αποφάσεις την τελευταία στιγμή – Τίποτε οριστικό για το “διάγγελμα” Μητσοτάκη

Σήμερα ή το αργότερο αύριο, αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε από τον Ν. Χαρδαλιά. Σήμερα και αύριο είναι άλλωστε κρίσιμες ημέρες για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων υπό την έννοια ότι κυβέρνηση και ειδικοί ελπίζουν ότι επιτέλους θα αρχίσει μία ουσιαστική κάμψη των κρουσμάτων.

Η απόφαση για παράταση (το πόσο ακόμη παραμένει ερωτηματικό) είναι ειλημμένη καθώς τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί ακόμη στο επίπεδο που θα περίμεναν λοιμωξιολόγοι. Για άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα δε γίνεται πλέον λόγος. Ουσιαστικά το μόνο που είναι στο τραπέζι να ανοίξει η αγορά, πιθανότατα από τις 14 Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις 21, αλλά με περιορισμούς, είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια.

Αν και αναμενόταν να κάνει τις ανακοινώσεις μέσω διαγγέλματος για τον οδικό χάρτη την περίοδο μετά το lockdown ο πρωθυπουργός, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έδωσε το στίγμα του για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά το άνοιγμα σε εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία. Η ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και τα σχολεία φαίνεται πως έχει κάνει σκεπτική την κυβέρνηση για το άνοιγμά τους, με τον πρωθυπουργό να τονίζει χθες πως οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν.

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί», είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εστίαση, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην νυχτερινή διασκέδαση. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης και τα μπαρ, θα ανοίξουν τελευταία και συγκεκριμένα όταν θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.

Επομένως, ένα γενικό χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως ενδέχεται να έχει ως εξής:

  • Λιανεμπόριο και κομμωτήρια πριν τα Χριστούγεννα. Εστίαση και σχολεία από το Γενάρη του 2021. Και η νυχτερινή διασκέδαση όταν προχωρήσει ο εμβολιασμός, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου, αλλά θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι αν μη τι άλλο, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα αυξηθεί ξανά αν δεν μειωθεί επιτέλους, καθώς και ότι θα αντέξει έστω στα όρια του το ΕΣΥ. Θετικό στοιχείο θεωρούν στην κυβέρνηση ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών ενώ αυξάνεται ο αριθμός των απλών κενών κλινών. Τα νοσοκομεία όμως ήδη δεν έχουν άλλα περιθώρια διασωληνώσεων.

Σχετικά Άρθρα