Συγκλονιστική έρευνα: 7 στους 10 ασθενείς που χάνουν τη μάχη καταλήγουν εκτός ΜΕΘ!- Η τραγική εικόνα στα νοσοκομεία

 Συγκλονιστική έρευνα: 7 στους 10 ασθενείς που χάνουν τη μάχη καταλήγουν εκτός ΜΕΘ!- Η τραγική εικόνα στα νοσοκομεία

Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επτά στους δέκα ασθενείς δεν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά έξω από αυτές: στις κλινικές Covid-19 ή καθ’ οδόν από τα νομαρχιακά νοσοκομεία προς τις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Την συγκλονιστική έρευνα έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου για το συνδρομητικό insidestory.gr και αξίζει τον κόπο να την διαβάσει κανείς καθώς αποκαλύπτει την άνιση μάχη των υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας. Καταρρίπτει, δε, το “αφήγημα” περί επάρκειας σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και κλίνες Covid, καθώς τεκμηριώνει πως ένας μεγάλος αριθμός ασθενών είτε φθάνουν καθυστερημένα στα νοσοκομεία, είτε όταν φθάνουν δεν μπορούν να δεχθούν λόγω ελλείψεων την ιατρική φροντίδα που απαιτείται.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα του Τάσου Τέλλογλου στο insidestory.gr:

Είναι Σάββατο βράδυ 28 Νοεμβρίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει. Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι ενός νοσοκομείου της Kεντρικής Μακεδονίας, του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, προσπαθούν να συμφωνήσουν μια αεροδιακομιδή με τους υπευθύνους του ΕΚΑΒ για την Αθήνα. Το πρώην νομαρχιακό νοσοκομείο είναι γεμάτο. Από την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πέλλας Στέλιος Καλούδης προσπαθούσε να κάνει εισαγωγή ασθενών με Covid-19, αλλά όπως είπε στον γράφοντα υπήρχε «λίστα αναμονής πέντε ατόμων». Και τα 80 κρεβάτια Covid-19 της Έδεσσας ήταν γεμάτα.

Insidestory: Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επτά στους δέκα ασθενείς δεν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά έξω από αυτές: στις κλινικές Covid-19 ή καθ’ οδόν από τα νομαρχιακά νοσοκομεία προς τις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Τελικά η αεροδιακομιδή του Σαββάτου δεν έγινε. Μία άλλη αεροδιακομιδή πάντως, από τη Δράμα, που έγινε μία μέρα νωρίτερα –η Δράμα με την Πέλλα ήταν οι χειρότερες περιοχές της χώρας την περασμένη εβδομάδα– αφορούσε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα άντεχαν τη μεταφορά. Πράγματι, ο ένας κατέληξε στο νοσοκομείο Αττικόν.

«Έρχονται αργά στο νοσοκομείο»

«Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που έχουν Covid-19 σε αυτό το δεύτερο κύμα είναι ότι έρχονται πολύ αργά στο νοσοκομείο. Ίσα-ίσα προλαβαίνουμε να τους διασωληνώσουμε. Η περασμένη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ήταν η χειρότερη εφημερία μας στη Σωτηρία. Διασωληνώσαμε πάνω από 10 άτομα την τελευταία στιγμή», λέει στον γράφοντα η επικεφαλής κλινικής του αθηναϊκού νοσοκομείου. Αν για τη Σωτηρία τα πράγματα είναι τόσο οριακά, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα επαρχιακά –πρώην νομαρχιακά– νοσοκομεία, όπου οι γιατροί δεν έχουν τη σχετική εμπειρία και τους λείπει ο αναγκαίος εξοπλισμός. Με βάση στοιχεία που συνέλεξε το inside story, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας 549 άτομα είχαν καταλήξει σε νομαρχιακά νοσοκομεία, έναντι 507 σε νοσοκομεία της Αττικής και 423 σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η παρατήρηση συμπίπτει με την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας και στην επιτροπή που παρακολουθεί τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ): Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επτά στους δέκα ασθενείς δεν καταλήγουν στις ΜΕΘ αλλά έξω από αυτές, στις κλινικές Covid-19 σε όλη την Ελλάδα, ή καθ’ οδόν προς τις ΜΕΘ των τριτοβάθμιων νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας ή της Αλεξανδρούπολης, από τα νομαρχιακά νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο της Δράμας κατέληξαν 70 άτομα, 16 στον Βόλο σε τρεις ημέρες (52 συνολικά), 60 στην Αλεξανδρούπολη που δέχεται ασθενείς από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Η εικόνα» λέει στο inside story ένα στέλεχος του ΕΚΑΒ «είναι παραπλανητική, καθώς πολλοί ασθενείς περιέρχονται σε κρίσιμη κατάσταση στα επαρχιακά νοσοκομεία και τελικά καταλήγουν σε τριτοβάθμια».

Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να φτάσουν μέχρι την εντατική; Οι αιτίες είναι πολλές και έχουν σχέση με την πίεση που δέχονται οι κλινικές Covid-19 από την πανδημία, που είναι παντού. Στις 21 Νοεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας ένα πιο σκληρό λόκνταουν. «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν ξανανοίξουμε, επειδή κάθε οικογένεια έχει και από έναν άρρωστο, η επιδημία θα απλωθεί παντού» λέει ο πρόεδρός του Στέλιος Καλούδης.

Ο νομός είχε τη μεγαλύτερη πυκνότητα κρουσμάτων σε σχέση με κάθε νομό της χώρας (πάνω από 220 κρούσματα στις 100.000 πληθυσμού, όταν το όριο είναι 50). Στη Δράμα στις 10 Νοεμβρίου, σε μια δειγματοληπτική εξέταση με γρήγορα τεστ αντιγόνου διαπιστώθηκε ότι 130 άνθρωποι στους 600 που εξετάσθηκαν ήταν θετικοί. Στο νοσοκομείο, σε σύνολο 240 κρεβατιών μέχρι το Σάββατο είχαν αναπτυχθεί 1.230 κρεβάτια Covid-19 (και 20 ράντζα). Σύμφωνα με δύο γιατρούς που μίλησαν στο inside story, «οι διασωληνωμένοι ήταν παντού, ακόμα και στα χειρουργεία». Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και η διοικήτρια του νοσοκομείου Νίκη Καρατζόγλου σε τηλεοπτική συνέντευξηΗ συνέντευξη της κ. Καρατζόγλου στο YouTube, στην οποία παραδέχθηκε ότι την ημέρα της αεροδιακομιδής των τριών διασωληνωμένων έγιναν τέσσερις ακόμα εισαγωγές που χρειαζόταν διασωλήνωση. Ένας από αυτούς μεταφερόταν ήδη την ώρα της συνέντευξης σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ για τους άλλους τρεις εξεταζόταν το πού θα πήγαιναν.

Κι αυτή είναι μόνο η ποσοτική πλευρά. Πολλοί γιατροί δεν είχαν τα μέσα και τις γνώσεις να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Η περιγραφή αυτή είναι η πραγματικότητα στους περισσότερους νομούς της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Άνθρωποι πεθαίνουν καθ’ οδόν προς τα νομαρχιακά νοσοκομεία ή από τα νομαρχιακά προς τα τριτοβάθμια. Στις 25 Νοεμβρίου η καμπύλη των θανάτων στην Ελλάδα ξεπέρασε την καμπύλη του μέσου όρου των θανάτων της ΕΕ.

Θνησιμότητα

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, κατά την επίσημη ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε την Πέλλα ως την πιο επιβαρυμένη από 18 περιοχές της χώρας: «Μάλιστα ορισμένες περιοχές της χώρας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και τέτοιες περιοχές, με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή». Σύμφωνα με στοιχεία που μπόρεσε να συγκεντρώσει το inside story από νοσοκομεία της χώρας, μόνο στα νοσοκομεία Βόλου, Δράμας, Σερρών και Καβάλας κατέληξαν τον προηγούμενο μήνα πάνω από 200 συμπολίτες μας στις κλινικές Covid-19 πρωτευόντως και δευτερευόντως στις ΜΕΘ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή από την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τον γ.γρ. του υπουργείου Υγείας Θάνο Κωτσιόπουλο για το πού πεθαίνουν οι ασθενείς με Covid-19. Η υπεύθυνη για τις εντατικές στην επιτροπή που δημιουργήθηκε μετά το πρώτο κύμα, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, επισήμανε ότι το 70% των αρρώστων πεθαίνει στις κλινικές Covid-19 προτού προλάβει να διασωληνωθεί, αλλά είναι κοινό μυστικό στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ότι στα παλιά νομαρχιακά νοσοκομεία το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικό που γνωρίζει λίγα για την ασθένεια και είναι κακά εξοπλισμένο. «Δεν θέλετε να κάνουμε τη συζήτηση τώρα για τα νομαρχιακά νοσοκομεία» είπε στον γράφοντα μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν το υπουργείο Υγείας, αλλά είναι εμφανές ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη.

Πού έλαβαν χώρα οι θάνατοι από Covid-19 μέχρι την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

Περιοχή Αριθμός θανάτων
Αττική 507
Θεσσαλονίκη 423
Σέρρες 105
Λάρισα 83
Δράμα 68
Κομοτηνή 68
Κατερίνη 64
Αλεξανδρούπολη 60
Βόλος 52
Βέροια 46
Καβάλα 46
Γιαννιτσά 36
Μυτιλήνη 34
Χαλκιδική 30
Πάτρα 20
Σύνολο πρώην νομαρχιακά νοσοκομεία 549
Σύνολο βόρεια Ελλάδα 946

Ο ίδιος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί δημόσια τη διοίκηση και τους γιατρούς του νοσοκομείου της Δράμας: «Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο, αλλά η πόλη» είπε. Η δήλωση αυτή δεν απαντάει στο ερώτημα τι υπηρεσίες παρέχουν τα πρώην νομαρχιακά νοσοκομεία – και όχι μόνο στη Δράμα. Ο κ. Κικίλιας δεν επιθυμούσε να ανοίξει μια παρόμοια συζήτηση στο μέσον μιας μάχης (το είχε πει στον γράφοντα στη διάρκεια του πρώτου κύματος), είχε όμως ανακοινώσει μετά το πρώτο κύμα ότι θα αξιολογούνταν οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Εξαιτίας του θορύβου που είχε δημιουργηθεί με τις τοποθετήσεις τους τον Νοέμβριο του 2019, το υπουργείο τούς είχε τότε υποχρεώσειΜε συμβόλαιο αποδοτικότητας οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία | Capital να υπογράψουν μια σύμβαση σύμφωνα με την οποία θα κρίνονταν με βάση ένα «μπουκέτο» κριτηρίων, στην κορυφή του οποίου είναι η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (η χώρα μας έχει τις περισσότερες στην Ευρώπη).

Στη Μακεδονία οι μισές διασωληνώσεις και το 70% των θανάτων

Οι διασωληνωμένοι σε Μακεδονία και Θράκη ξεπέρασαν τους 304 (50% +1 του συνόλου των διασωληνωμένων) την Πέμπτη με 15 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο. Η εικόνα είναι παραπλανητική πάντως, καθώς αρκετοί ασθενείς σε επαρχιακά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ έχουν μπει στον αναπνευστήρα εκτός ΜΕΘ – σε θαλάμους αρνητικής πίεσης (Αλεξανδρούπολη) ή σε ΜΑΦ. Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid ήταν μέχρι την Πέμπτη 2.190. Το 70% των θανάτων που ανακοινώθηκαν (συνολικά 87), δηλαδή οι 61, προέρχονταν στις 25 Νοεμβρίου από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης, με έναν μεγάλο αριθμό να αφορά τα νομαρχιακά νοσοκομεία ή κλινικές Covid-19 τριτοβάθμιων νοσοκομείων.

Πηγή: insidestory.gr

Σχετικά Άρθρα