Μοντέλο ΑΠΘ: Αυτή θα είναι η πορεία του κοροναϊού τις επόμενες μέρες

 Μοντέλο ΑΠΘ: Αυτή θα είναι η πορεία του κοροναϊού τις επόμενες μέρες

Επεξεργαζόμενη πραγματικά δεδομένα η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ εκτιμά ότι σε δύο εβδομάδες από σήμερα αναμένεται μείωση κατά σχεδόν 50% του αριθμού των ασθενών με κοροναϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων με την προϋπόθεση, όμως, ότι το lockdown θα συνεχίσει να τηρείται αυστηρά.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του μοντέλου που «έτρεξε» η ομάδα στις 14 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι περίπου 320 ασθενείς.

Κατά το ίδιο μοντέλο, όπως γράφουν Τα ΝΕΑ, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα έχει πέσει πανελλαδικά στα 540 ενώ ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα είναι μόλις 110.

Αντίθετα δεν εκτιμάται ότι θα συμβεί το ίδιο όσον αφορά την καθοδική πορεία των θυμάτων καθώς η πρόβλεψη του εργαστηρίου είναι ότι ο αριθμός των νεκρών από κορoνοϊό θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τις 5-6 Δεκεμβρίου οπότε και υπολογίζεται ότι θα καταγραφούν έως και 119 νεκροί.

Η εκτίμηση της ομάδας είναι ότι στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 η Ελλάδα θα μετρά συνολικά 5.166 θανάτους λόγω της πανδημίας.

Βάσει αυτών των στοιχείων οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να αίρονται σταδιακά σε περιοχές όπου οι λοιμώξεις εμφανίζονταν περιορισμένες το προηγούμενο διάστημα, όπως στη Νότια Ελλάδα και τα νησιά.

Σχετικά Άρθρα