Επάνοδος υπό αίρεση μετά το lockdown – Πονοκέφαλος ο εορτασμός των Χριστουγέννων

 Επάνοδος υπό αίρεση μετά το lockdown – Πονοκέφαλος ο εορτασμός των Χριστουγέννων

Η κατάσταση θα επανεξεταστεί στο τέλος της εβδομάδας και καμία χαλάρωση δεν πρόκειται να συζητηθεί καν πριν τις 14 Δεκεμβρίου. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει η δυνατότητα χάραξης ενός οδικού χάρτη έστω από εκείνη την ημερομηνία ή από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

Η εστίαση πάντως φαίνεται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι δεν θα ανοίξει μόνο για τις γιορτές.

Η μείωση των κρουσμάτων χθες περίπου στα 1.000 είναι εξάλλου στην πραγματικότητα φαινομενική, καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 7.000 τεστ. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ο αριθμός των 600 διασωληνωμένων, ενώ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται στα κόκκινα και στη Λάρισα φτιάχνουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό.

Το παρήγορο είναι ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει μειωθεί κάτω από τη μονάδα. Όμως επιτροπή και κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν.

Ταυτόχρονα όμως καθησυχάζουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά στην καταγραφή των κρουσμάτων. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Αρκουμανέας συμμετείχε εκτάκτως χθες στη χθεσινή ενημέρωση για να απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία.

Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Πάντως όπως όλα δείχνουν Χριστούγεννα θα κάνουμε στο σπίτι αφού ακόμα κι αν η πανδημία υποχωρήσει, η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με μεγάλη προσοχή υπό το φόβο του τρίτου κύματος.

Αν το επιτρέψουν τα δεδομένα και συμφωνήσουν και οι επιστήμονες, ο σχεδιασμός προβλέπει άρση του lockdown σε τρία στάδια, που θα υλοποιούνται ανά εβδομάδα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

  • Την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
  • Την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων.
  • Το άνοιγμα της εστίασης.

Όσον αφορά στις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και, άρα, δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τους χειμερινούς προορισμούς.

Παράλληλα, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με SMS στο 13033.

Όσον αφορά στις συναθροίσεις, και σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του, θα περάσουμε τα Χριστούγεννα μόνοι μας και με το πολύ μια ακόμη οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να επιτραπεί η συνάθροιση έως και 9 ατόμων στο ίδιο σπίτι. Το πώς θα γίνει αυτό και πώς θα μπορεί κάποιος να το αποδείξει σε περίπτωση ελέγχου αποτελεί «γρίφο» για την ώρα.

Την ίδια ώρα, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που πάντα παρατηρείται εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά Άρθρα