Αντιπολιτευτικό μέτωπο για τον ΕΟΔΥ και την καταγραφή των κρουσμάτων- Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα

 Αντιπολιτευτικό μέτωπο για τον ΕΟΔΥ και την καταγραφή των κρουσμάτων- Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα

Αντιπολιτευτικό μέτωπο βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις δύο κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με “παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων” παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ. Η υπόθεση, παρότι υποβαθμίστηκε χθες από τα περισσότερα ΜΜΕ, προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Βαρουφάκης έχουν ήδη καταθέσει ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Την άμεση δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμοξιωλόγων ζητά το ΚΚΕ.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει τον «βομβαρδισμό» σε κεντρικό πολιτικό αλλά και κοινοβουλευτικό επίπεδο, με επίκεντρο τις ελλείψεις στις υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την επιμονή της κυβέρνησης να θεωρεί επιτυχημένη την διαχείρισή της.

Έτσι στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που μίλησε στην Βουλή για «επιτυχή» αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για την κατάσταση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ακολουθεί τον δρόμο των στελεχών της Ν.Δ όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που είχε δηλώσεις ότι «πανηγυρίζει» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Για τον λόγο αυτό η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Επισήμανε ότι «συνέχισε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα, αντί να αρθρώσει τον παραμικρό λόγο αυτοκριτικής, όπως θα περίμεναν γιατροί, ασθενείς, και γενικά το σύνολο των πολιτών»
Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των «διπλών βιβλίων» για τα κρούσματα και την επέκταση της πανδημίας. Σχολίασε χαρακτηριστικά πως ο υφυπουργός δεν είπε κουβέντα για τις καταγγελίες ότι «μέσα στο υπουργείο που διοικεί έχει στηθεί με πολιτική σκοπιμότητα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων της πανδημίας.Πλέον η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία θέτει το ερώτημα του «ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ στο 1/3, την ώρα που οι «σκληροί» δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) παραμένουν δραματικά υψηλοί;». Εκτίμηση που φέρει την υπόνοια του ότι ουσιαστικά επιχειρείται μια τεχνητή «μείωση των κρουσμάτων» με βάση το στοιχείο ότι έγιναν 11.372 μοριακά τεστ ενώ πρίν 5 ημέρες είχαν γίνει τα τριπλάσια, 31.158.

Ερώτηση στην Βουλή για τα ζητήματα της διαφάνειας στα θέματα που αφορούν τον Covid 19 έχει καταθέσει ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός ζητώντας απαντήσεις στα δημοσιεύματα περί παράλληλων δικτύων μέτρησης των κρουσμάτων. Επίσης 41ένας βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλου με δική τους ερώτησης πως

41 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το θέμα της μετατροπής υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας σε κέντρα Covid 19.

Όπως σημειώνουν «η μετατροπή των Κέντρων Υγείας σε Κέντρα Αναφοράς covid-19 όχι μόνο άργησε πολύ αλλά έχει γίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με επικοινωνιακούς μόνο όρους και έχει μείνει «στα χαρτιά», σε επίπεδο διακηρύξεων, καθώς δεν συνοδεύτηκε με την απαραίτητη στελέχωση των Κέντρων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Φέρνουν ως παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης «το οποίο, ενώ ανακοινώθηκε ως Κέντρο Αναφοράς, παραμένει, όπως καταγγέλλει η τοπική Ένωση Γονέων, χωρίς παιδίατρο, με αποτέλεσμα, στα παιδία ηλικίας κάτω των 14 ετών να μην γίνονται τεστ covid-19.Τα παιδιά, μολονότι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας, παραπέμπονται στα υπερφορτωμένα Νοσοκομεία Αναφοράς ή σε ιδιωτικά κέντρα».

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Στο θέμα της διενέργειας των τεστ εστιάζει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων θέτει το ερώτημα του αν «υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι για τη διενέργεια μαζικών τεστ (και δειγματοληπτικά στον πληθυσμό) ώστε να ανιχνεύεται η διασπορά των κρουσμάτων και να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα. Εάν θα υπάρξουν μέτρα πιστοποίησης για τα ιδιωτικά εργαστήρια. Εάν καταγράφονται τα τεστ του ιδιωτικού τομέα και εάν υπάρχει έλεγχος». Συνολικά το ΚΙΝ.ΑΛ θεωρεί πως «η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αντιθέτως, καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού, ενώ αναδείχθηκε πως για μήνες δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ». Παράλληλα θεωρεί ότι «από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των Υπουργών, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έχει προετοιμασθεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία».

Το ΚΚΕ

Την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων απαιτεί και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται πως: «Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσει η αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κι αυτός είναι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη διαφάνεια, να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19. Επίσης, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις». Μάλιστα επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει «ενημέρωση για κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες καταγγελίες μαζικών φορέων για απόκρυψη και παραπληροφόρηση».

Δύο ταχύτητες στην καταγραφή κρουσμάτων καταγγέλλει ο Γ.Βαρουφάκης
Το Μέρα 25

Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του Γιάννη Βαρουφάκη για την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στον Κ.Μητσοτάκη είχε επίσης σαφείς αιχμές. Όπως σημειώνει ο γραμματέας του Μέρα 25 «διαμορφώθηκαν δύο ταχύτητες στην καταγραφή των κρουσμάτων, ενώ εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η “Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες” που εισηγούνταν στην “Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19” τα κατά περίπτωση μέτρα είχε στη διάθεσή της εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα». Επίσης μιλώντας στην Βουλή ο βουλευτής του Μέρα 25 Κρίτων Αρσένης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτών. Δήλωσε πως «ηπολιτική των μη επενδύσεων που έχετε επιλέξει, προκειμένου να ενισχύσετε το ιδιωτικό σύστημα υγείας, είναι που μας οδηγεί σε τρομερά κοινωνικά και ανθρώπινα αδιέξοδα. Παρακαλώ, αλλάξτε πορεία. Έχουμε πλέον και επίσημα στοιχεία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είστε γυμνοί σε ό,τι αφορά την επιδημία».

Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνουν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορoνοϊό από τον ΕΟΔΥ, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία», διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία θα διενεργήσει ο επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκος Ορνεράκης.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών. Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού μελετήσει τα επίμαχα δημοσιεύματα και θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πάντως, αρνείται ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» και επιμένει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορναιό είναι έγκυρα και αξιόπιστα.»

Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων»., υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει πως «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».