Ξαφνικό θέμα με το αντιγριπικό εμβόλιο: Τελικά τι ισχύει για τις ελλείψεις; – Απαντά στο libre o Υφ. Υγείας Β. Κοντοζαμάνης

 Ξαφνικό θέμα με το αντιγριπικό εμβόλιο: Τελικά τι ισχύει για τις ελλείψεις; – Απαντά στο libre o  Υφ. Υγείας Β. Κοντοζαμάνης

Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση του libre σχετικά με τα όσα γράφονται και ακούγονται ότι έχουν αρχίσει οι ελλείψεις των αντιγριπικών εμβολίων στην αγορά -ενώ έχουμε ακόμα αρκετό διάστημα κατά το οποίο κάθε χρόνο γίνονται αντιγριπικοί εμβολιασμοί- ήταν κατηγορηματικός ότι όσα λέγονται δε βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη 

  • «Δεν επιβεβαιώνονται με στοιχεία όσα ακούγονται για ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και στοχευμένα. Μάλιστα, ξεκίνησε η διάθεση νέας παρτίδας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

Πρόσθεσε, επίσης, ο υφυπουργός ότι δε θα υπάρξει καθυστέρηση στη δεύτερη δόση των εμβολίων η οποία αναμένεται να φτάσει το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες γίνεται έντονη συζήτηση γύρω από το γεγονός ότι φέτος, έσπευσε νωρίς πολύς κόσμος να εμβολιαστεί κατά  της  γρίπης, γεγονός που έχει προκαλέσει ελλείψεις αντιγριπικών.   Ίσως, λόγω της  πανδημίας και  της προσπάθειας μεγάλου ποσοστού του κοινού να προφυλαχτεί από οποιαδήποτε αιτία θα μπορούσε να οδηγήσει σε δομές Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ), ίσως, επειδή κάθε μικροαδειαθεσία μας προκαλεί φόβο μήπως πρόκειται για Covid-19, ίσως πάλι, επειδή υπάρχει η ενημέρωση ότι το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει σχετική προστασία έναντι της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, τελείως αντικρουόμενες απόψεις πάνω στο θέμα εξέφρασαν αφενός ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, αφετέρου ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, σε τηλεοπτική τους συνέντευξη.

Ο κ. Βαλτάς απέδωσε τις ελλείψεις αυτές σε δύο λόγους: 

  • πρώτον, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καθυστερήσει τη δεύτερη δόση των 850.000 εμβολίων και 
  • δεύτερον, στην υπερσυνταγογράφηση, στο ότι έγιναν δηλαδή εμβόλια σε άτομα που δεν προβλεπόταν. 

Πρόσθεσε, μάλιστα, για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του ότι μπορεί εύκολα να διαπιστωθούν όσα δηλώνει με έναν έλεγχο στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), εξηγώντας ότι υπάρχουν πολίτες που δηλώνουν άλλη ηλικία για να λάβουν συνταγές από τους γιατρούς τους και να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

  • «Έχω ανεκτέλεστες συνταγές, πρέπει να βρεθεί λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Φιλίππου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στη δεύτερη δόση των εμβολίων, ενώ ενημέρωσε ότι «Σήμερα (Πέμπτη 26/11), ξεκινά δόση 300.000 που θα δοθεί στοχευμένα».

Μπορεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ να διέψευσε τις μεγάλες ελλείψεις των αντιγριπικών από την αγορά, όμως παραδέχτηκε ότι: 

  • «όντως παρατηρείται έλλειψη σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής», ενώ τόνισε: «Συνιστώ αυτοσυγκράτηση στη συνταγογράφηση, καθώς υπήρξαν παρασπονδίες».

Κοντοζαμάνης για εμβολιασμό Covid: Αρχές Δεκεμβρίου άσκηση προσομοίωσης

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν παραλάβουμε τα εμβόλια κατά της Covid-19, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι:  

  • «Σε ό,τι αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα προχωρούμε γοργά στην προετοιμασία τους. Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα είμαστε και σε θέση να διεξάγουμε άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού».

«Εμβολιαστικό κέντρο δεν είναι μόνο τα ψυγεία υπερκατάψυξης προκειμένου να αποθηκευτούν συγκεκριμένα εμβόλια. Τα έχουμε στη διάθεση μας. Μιλάμε για μια συνένωση δυνάμεων, όπου υπουργεία, φορείς και εταιρείες, υπό ενιαίο συντονισμό, ετοιμάζονται προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός μόλις έχουμε στην διάθεση μας τα εμβόλια. Οποιαδήποτε άλλη προετοιμασία είναι σε εξέλιξη και θα είμαστε πανέτοιμοι όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Σχετικά Άρθρα