Τον πρώτο Αφροαμερικανό Καρδινάλιο όρισε ο Πάπας Φραγκίσκος

 Τον πρώτο Αφροαμερικανό Καρδινάλιο όρισε ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε σήμερα 13 νέους καρδινάλους, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων Αφροαμερικανών που κατέχουν την υψηλή θέση, επεκτείνοντας περαιτέρω τον αντίκτυπο του Πόντιφικα στην ομάδα που θα εκλέξει μια μέρα τον διάδοχό του.

Οι καρδινάλιοι ορίστηκαν σε μια τελετή, γνωστή ως σύνθεση (consistorium), η οποία συρρικνώθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας COVID-19.

Αντί για τις συνηθισμένες χιλιάδες επισκεπτών , μόνο 10 επισκέπτες ανά καρδινάλιο επιτράπηκαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, καθώς ο πάπας έδωσε στους άντρες το δαχτυλίδι τους και το παραδοσιακό κόκκινο καπέλο, γνωστό ως biretta.

Εννέα από τους 13 είναι κάτω των 80 ετών και είναι επιλέξιμοι βάσει της Εκκλησιαστικής νομοθεσίας για να μπουν σε ένα μυστικό κοίλο, κατά το Κονκλάβιο, για να επιλέξουν τον επόμενο πάπα μεταξύ τους μετά τον θάνατο ή την παραίτηση του Φραγκίσκου.

Τώρα έχει διορίσει το 57% των 128 καρδινάλων εκλογέων, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμερίζονται το όραμά του για μια πιο περιεκτική και εξωστρεφή Εκκλησία.

Μέχρι στιγμής, έχει διορίσει 18 καρδιναλίους από κυρίως μακρινές χώρες που δεν είχαν ποτέ οριστεί ως τώρα. Στη σύνθεση του Σαββάτου, το Μπρουνέι και η Ρουάντα πήραν τους πρώτους καρδινάλους τους.

Ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, με 41%, είναι χαμηλότερο από 52% το 2013 όταν ο Φράνσις έγινε ο πρώτος ατινοαμερικανός πάπας.

Έτσι ο Φραγκίσκος έχει αυξήσει τις πιθανότητες ότι ο διάδοχός του θα είναι άλλος μη Ευρωπαίος, έχοντας ενισχύσει την Εκκλησία σε μέρη όπου είναι είτε μια μικρή μειοψηφία είτε όπου αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι στη στάσιμη Δύση. Οι εννέα νέοι εκλογείς προέρχονται από την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρουάντα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Φιλιππίνες, τη Χιλή, το Μπρουνέι και το Μεξικό.

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος είπε στους άνδρες να κρατήσουν τα μάτια τους στον Θεό, να αποφύγουν κάθε μορφή διαφθοράς και να μην υποκύψουν σε ένα «κοσμικό πνεύμα» που μπορεί να συνοδεύει το κύρος και τη δύναμη της νέας τους τάξης. Όλοι στη Βασιλική εκτός από τον Πάπα φορούσαν μάσκα.

Ο Γουίλτον Γκρέγκορι, ο 72χρονος αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός καρδινάλιος . Ο Γκρέγκορι έκανε πρωτοσέλιδα τον Ιούνιο όταν κατέκρινε την επίσκεψη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε καθολικό ιερό στην Ουάσινγκτον, αφού η αστυνομία και οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ώστε ο Τραμπ να μπορεί να φωτογραφηθεί μπροστά σε μια ιστορική εκκλησία της Ουάσιγκτον. Οι καθολικοί συντηρητικοί ιερείς καταδίκασαν τον Γκρέγκορι και τάχθηκαν με τον Τραμπ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ