Βούτσης στη Βουλή για τις συλλήψεις γυναικών στο Σύνταγμα: “Αντιδημοκρατική ενέργεια” – Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

 Βούτσης στη Βουλή για τις συλλήψεις γυναικών στο Σύνταγμα: “Αντιδημοκρατική ενέργεια” – Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του πρώην Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για τις χθεσινές συλλήψεις γυναικών που διαμαρτύρονταν στο Σύνταγμα: «Θα δεχτεί η Βουλή των Ελλήνων ότι απαγορεύεται το συνέρχεσθαι»;

“Ενδεχομένως δε θα έπαιρνα το λόγο γιατί το ζήτημα επί της ουσίας το έθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Σπίρτζης, σε σχέση με το χθεσινό πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό συμβάν της σύλληψης 14 γυναικών, αν δεν άκουγα και εσάς που είστε έγκριτος νομικός και τον έγκριτο συνάδελφο τον κ. Γκίκα, να συνηγορείτε απολύτως για το νομικό βάσιμο σε σχέση με αυτές τις συλλήψεις. Όταν γίνεται αυτό μέσα στην ελληνική Βουλή αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί ένα δεδικασμένο, ένα είδος νομολογίας δηλαδή, το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο για τη φάση την οποία περνάμε. 

Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με Δένδια:Η τουρκική Navtex θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός χωρικών υδάτων

Διότι σωστά ο κ. Γκίκας προηγουμένως είπε ότι η Κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Δεν κάνω κριτική επ’ αυτού γιατί δεν ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού η πανδημία, ούτε γνώριζε η κυβέρνηση τις συνθήκες που περνάμε εδώ και ένα χρόνο ωστώσο αυτό το μελλοντικό έργο προφανώς επερωτάται για το κατά πόσο μπορεί μέσα στην πανδημία να περνάει νομοσχέδια που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τον κοινωνικό ή το δημόσιο χαρακτήρα τους. Ωστόσο είναι σωστό να μην έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία με όλα τα μέτρα προστασίας να ασκούν το συνταγματικό δικαίωμα το οποίο δεν έχει κανείς δυνατότητα να άρει, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, έτσι ώστε να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, την άποψη τους; Τι άποψη είναι αυτή;

Δηλαδή θα δεχτεί η Βουλή των Ελλήνων ότι για έναν ολόκληρο χρόνο -σήμερα λόγου χάρη έχουμε απεργία σε διάφορους κλάδους-  απαγορεύεται το συνέρχεσθαι; 
Χθες έγινε το εξής διπλό ατόπημα: όχι απλώς προσήχθησαν 14 γυναίκες επώνυμες, επώνυμων οργανώσεων που είχαν από πριν δηλώσει ότι θα προβούν σε διαμαρτυρία στα σκαλιά της Πλατείας Συντάγματος με τις αποστάσεις μεταξύ τους -δείτε και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν- αλλά μετατράπηκαν σε συλλήψεις οι προσαγωγές! 
Ακούω και από εσάς κ. Πρόεδρε και από τον κ. Γκίκα ότι «τι να κάνουμε εν καιρώ πανδημίας υπάρχει νομική κάλυψη σε αυτές τις συλλήψεις”.

Ο κ. Βούτσης συνέχισε: “Δεν υπάρχει, διότι η ad hoc ερμηνεία που δόθηκε με τις αμφισβητήσεις που υπήρξαν για την πορεία του Πολυτεχνείου για την εξέγερση του Νοέμβρη, προφανώς, κατά πλήρη ερμηνεία όλων των πλευρών, αφορούσε εκείνη την συγκεκριμένη ημέρα. Και επαναλαμβάνω προφανώς υπάρχουν διαφωνίες που θα κριθούν όταν γίνει και η συζήτηση εδώ στη Βουλή και για την απαράδεκτη ενέργεια να καλούνται τρεις αρχηγοί της αντιπολίτευσης ενώπιον της δικαιοσύνης. Αλλά αυτό το αφήνω. 
Είναι δυνατόν να γίνονται προσαγωγές και συλλήψεις όταν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα σε συναθροίσεις διαμαρτυρίας ή προβολής αιτημάτων; Την ίδια ώρα μάλιστα που μέσα στη Βουλή, όλοι ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για το μείζον ζήτημα των γυναικοκτονιών, της Σύμβασης της Κωνσταντινούλης και της μέρας εναντίον της βίας κατά των γυναικών που μέσα στην πανδημία είναι διεθνές φαινόμενο και έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω εγκλεισμού;

Είναι απαράδεκτη ενέργεια, άκρως αντιδημοκρατική, δεν καλύπτεται από καμία νομική ερμηνεία, από καμία διάταξη. Και, μιας και σήμερα ενδεχομένως να γίνουν κάποιες συναθροίσεις δε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο έτσι ώστε τους επόμενους μήνες ο λαός,  η νεολαία, οι γυναίκες, τα κόμματα να σιωπούν για να προχωράει χωρίς καμία κοινωνική κριτική το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. 

Εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση γιατί υπήρξε αυτή η ερμηνεία από μέρους σας που κάλυψε αυτές απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες των συλλήψεων 14 γυναικών μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Να μην αφήσουμε να προχωρήσει έτσι η χώρα για τους επόμενους κρίσιμους μήνες που μέλημα όλων μας είναι πραγματικά η υγεία αλλά και η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία και οι ελευθερίες στη χώρα μας”.

Αντεπίθεση από Καραμανλή

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισε «εντελώς άδικο και πολιτικά επικίνδυνο» η αντιπολίτευση να αναφέρεται σε ένα γεγονός και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν έχει ευαισθησία στο ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών.

«Μετά το 1974 δεν έχουμε ζητήματα δημοκρατίας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι αγκαλιάζετε μια πολιτική πολύ επικίνδυνη. Χρωματίζετε πολιτικά τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στις αιτιάσεις που είχαν ακουστεί νωρίτερα περί αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης.

«Το σωστό ερώτημα είναι πού θα είναι το μέτρο; γιατί να επιτρέψουμε τη μία διαδήλωση και να απαγορεύσουμε την άλλη; Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα συμπεράσματα που ακούγονται εδώ μέσα για δήθεν αυταρχισμό της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε:

«Το ζήτημα εδώ είναι πώς μπορούμε να κατοχυρώσουμε τη δημόσια υγεία και παράλληλα να προστατεύσουμε και τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό απασχολεί κι άλλες χώρες στην Ευρώπη. Έχουμε μια πολύ δύσκολη ισορροπία και πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε κατάσταση πανδημίας».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Παρέμβαση έκανε και ο προεδρεύων του Σώματος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχουν ζητήματα. Αλλά όταν έχουμε να σταθμίσουμε αγαθά όπως η υγεία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπάρχει σύγκρουση αυτών και πρέπει να σταθμίζονται. Ίσως μπορούμε να θέσουμε το θέμα στη Διάσκεψη Προέδρων, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή φορέων στα νομοσχέδια».

«Το θέμα συνταγματικότητας της διατάξεως έχει λυθεί από τα αρμόδια όργανα, και τη Βουλή και τη δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα εάν υπάρχουν παραβάσεις θα το κρίνουν οι αρχές», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, κάλεσε όλα τα κόμματα «να σταθούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια εντυπωσιασμού αλλά και για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, μέσα από μια διάταξη και ένα νόμο καθαρά υγειονομικής κατεύθυνσης που κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο ο νόμος να πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, που σεβόμαστε απόλυτα. Μοναδική στόχευση είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Χάνονται άνθρωποι και πρέπει όλοι με ψυχραιμία να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα γεγονότα. Το θέμα είναι που μπαίνει το μέτρο», επεσήμανε ο κ. Μπουκώρος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί έχει αφήσει ασαφές το θεσμικό πλαίσιο και υπάρχει νομικό κενό που θα δημιουργεί καθημερινά τριβές.

«Η διάταξη που κρίθηκε συνταγματική ήταν αυτή που προέβλεπε περιορισμούς για 4 μέρες, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Δεν προέβλεπε γενικούς περιορισμούς και ως τη λήξη της πανδημίας. Υπάρχει ένα θέμα και πρέπει να το ρυθμίσει η κυβέρνηση ώστε να ξέρει κάθε φορέας και κάθε πολίτης τι μπορεί να κάνει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Θα έχουμε συνέχεια προβλήματα. Πρέπει να γίνει καθαρό τι επιτρέπεται και τι όχι γιατί η ζωή απέδειξε ότι άτρωτοι δεν υπάρχουν», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε ως αντιδημοκρατική τη σύλληψη των 9 γυναικών και τόνισε ότι «είναι εξίσου υποκριτικό κι επικίνδυνο η κυβέρνηση να μην αναστέλλει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της και ταυτόχρονα να απαιτεί την αναστολή των λαϊκών αγώνων των εργαζομένων».

«Οι αγώνες αυτοί δεν αναστέλλονται και δεν πρόκειται να μπουν στον γύψο. Η κυβέρνηση ανοίγει άσχημες ατραπούς και θα τις βρει μπροστά της. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και δεν μπορεί να τις φορτώσει στο λαϊκό κίνημα που διεκδικεί», επεσήμανε.

«Επειδή η χώρα αυτή έχει μπει και παλιότερα στον γύψο για να εξυπηρετηθούν ανώτατοι σκοποί, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να μην ξύνουμε τέτοια τραύματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε:

«Έχουμε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί τις κυβερνήσεις να μην απαγορεύουν τις συναθροίσεις προκειμένου να περνάνε τις πολιτικές τους και να αποφεύγουνε τις αντιδράσεις με άλλοθι. Χρειάζεται να προφυλάξουμε τη δημοκρατία, δεν πρέπει να δίνουμε άλλοθι σε αναστολή συνταγματικών άρθρων που δεν αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία. Η κοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει να αναπνέει. Να μην αναστέλλουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά φοβάμαι ότι η κυβέρνηση προς τα εκεί κινείται», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα