Σταϊκούρας: Υπερβαίνουμε την κρίση με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια

 Σταϊκούρας: Υπερβαίνουμε την κρίση με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια

Για ένα προϋπολογισμό “που στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια” μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού 2021, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση “είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ότι απαιτηθεί” στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημείωσε ότι “τα πράγματα θα είναι δύσκολα για ακόμα κάποιους μήνες”, ενώ επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 δεν περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους.

Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας: “Η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες…”

Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του κου Σταϊκούρα, τόσο στη διεύρυνση της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2021, όσο και για τη διαμόρφωσή της για φέτος στα 5,4 δισ. ευρώ, “εκεί που ζητούσατε όλοι 3 δισ. ευρώ”.

Ενημέρωσε επίσης ότι προχθές Δευτέρα, και παρά τις αμφιβολίες για το εάν θα καταβληθούν ποσά μέσα στον Νοέμβριο, καταβλήθηκαν 420 εκατ. ευρώ σε 79.000 επιχειρήσεις: Οι εγκεκριμένες αιτήσεις είναι 237.581, το ποσό είναι 1,4 δισ. ευρώ, ήδη, ενώ “σήμερα, θα ξαναπληρώσουμε ένα ακόμα ένα πολύ μεγάλο ποσό, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ. ‘Αρα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, και πιθανόν και την Παρασκευή πάλι, να πληρώσουμε και 3η δόση. Θα έχουμε δώσει πάνω ένα δισ. ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας ότι θα δώσει πίνακες ανά νομό και επάγγελμα, για το που πάνε τα ποσά. Εξήγησε πάντως ότι το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό έχουν πάρει οι καφετέριες και ακολουθούν τα ταξί, τα εστιατόρια, οι ψησταριές, οι δικηγόροι, λογιστές, κομμωτήρια και μια σειρά από άλλους κλάδους.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει συνεχείς αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού είπε ότι “είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε έχουν μαντικές ικανότητες του πώς θα εξελισσόταν η υγειονομική κρίση. ” Όσο για τα περί “υπεραισιόδοξης” εκτίμησης για το ποσοστό ανεργίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι ευρωπαϊκές μελέτες συμφωνούν με τα σημάδια ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, ενώ και η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ότι “η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει την 2η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών”. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο θριαμβολογίας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις “ούτε όμως μπορούν να αποτελούν αντικείμενο κινδυνολογίας, όπως κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία ποντάρει στην καταστροφή” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ενισχύσαμε το ΕΣΥ κατά 800 εκατ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για χαμηλή ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι βιάστηκε να υιοθετήσει “ψευδείς ειδήσεις” και στοιχεία του Απριλίου 2020. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά πίνακες με μηνιαία στοιχεία, με χρήματα που δόθηκαν στο υπουργείο Υγείας από το αποθεματικό, “με κωδικό, με ημερομηνία, και συγκεκριμένη αναφορά”, τα οποία, αθροιζόμενα, ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το σύνολο των δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα διαρκώς ενισχύονται και εμπλουτίζονται, και ότι σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ το 2020. “Ό,τι είχα πει κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, δηλαδή ότι ανάλογα με την εξέλιξη της διασποράς του ιού είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, σήμερα επιβεβαιώνεται, τόσο για το 2020, όσο και για το 2021, προσθέτοντας 7,5 δισ. ευρώ μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας το 2021, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων στα 31,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια” είπε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι “είμαστε εδώ, ως υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρειαστεί και για ότι απαιτηθεί, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, μακριά από το αντιπολιτευτικό κρεσέντο πλειοδοσίας και παραλογισμού”.