Νεκροί λόγω έλλειψης ΜΕΘ: Όλο και περισσότεροι ασθενείς COVID χάνουν τη ζωή τους

 Νεκροί λόγω έλλειψης ΜΕΘ: Όλο και περισσότεροι ασθενείς COVID χάνουν τη ζωή τους

Επιβεβαιώνονται ώρα με την ώρα ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ σε νοσοκομεία χάνουν τη μάχη για τη ζωή. Οι πρώτες καταγγελίες – εκκλήσεις έγιναν πριν από 5 μέρες περίπου από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος είπε μάλιστα ότι οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κοροναϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ.

«Όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους», είχε πει αναφέρει ο κ. Γιαννάκος ο οποίος παρέθεσε και περιστατικά κοροναϊού με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύονται εκτός ΜΕθ και όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους.

Καπραβέλος: Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί

Το θέμα επανήλθε δραματικά σήμερα στην επικαιρότητα από τον διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκο Καπραβέλο.

«Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα», είπε στον ΑΝΤ1 ο πνευμονολόγος και πρόσθεσε «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του, με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες, καθημερινά, από τα εξιτήρια. «Πρέπει να συζητήσουμε τι πήγε λάθος και δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας», τόνισε.

Όπως είπε,

  • «δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν προβλέφθηκε ο μηχανισμός ανίχνευσης του κρούσματος εκείνου που δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αψηφά τον κίνδυνο για τον ίδιο και τους άλλους. Και αυτά κανένα δείγμα δεν τα δείχνει».

Και συνέχισε: «Η Επιτροπή, που βασίζεται σε δείγματα, εμάς στην ουσία μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόβλεψε αυτό το σφοδρό κύμα. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε και αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα».

Σχετικά Άρθρα