ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η θλιβερή ιστορία πίσω από τη μήνυση κατά του Τιμ – Μιλούν στο libre ο νυν και ο πρώην γυμναστής του αυστριακού πρωταθλητή (vid)

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η θλιβερή ιστορία πίσω από τη μήνυση κατά του Τιμ – Μιλούν στο libre ο νυν και ο πρώην γυμναστής του αυστριακού πρωταθλητή (vid)

Ο Ντομινίκ Τιμ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους τενίστες που αποτελούν το παρόν αλλά περισσότερο το μέλλον του παγκοσμίου τένις. Πριν από λίγο καιρό έγινε ο πρώτος τενίστας, γεννημένος τη δεκαετία του ’90, που κατακτά Γκραντ Σλαμ (US OPEN 2020) αλλά πίσω του κρύβει μία θλιβερή ιστορία και το libre έχει όλο το παρασκήνιο. 

Ο Τιμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστρία και μπορούμε πολύ εύκολα να πούμε ότι θα μπορούσε να έχει γεννηθεί με μία ρακέτα του τέννις στα χέρια του αφού και οι δύο του γονείς είναι προπονητές του αθλήματος. Μεγάλωσε μέσα στα γήπεδα του τέννις και από πολύ μικρή ηλικία τον ανέλαβε ο Γκίντερ Μπρέσνικ, ο οποίος και μας μίλησε αποκλειστικά για τα όσα συνέβησαν. 

Ο Αυστριακός προπονητής ανέλαβε τον Τιμ στα οκτώ του χρόνια και η συνεργασία τους ολοκληρώθηκε το 2019 με σίγουρα άκομψο τρόπο. 

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μπρέσνικ θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν προπονητής παλιάς κοπής. Είχε θέσει από την αρχή υψηλούς στόχους για τον Τιμ και θεωρούσε πως αυτοί θα υλοποιούνταν μονάχα εάν ο Αυστριακός αθλητής αγωνιζόταν σε αρκετά τουρνουά και δεν είχε ρεπό. 

Ιδιαίτερα σκληρή και επίπονη διαδικασία με τον Τιμ να συμμετέχει σε 127 τουρνουά μέσα σε μία διετία και ουσιαστικά να μην έχει ούτε μισή μέρα ξεκούρασης. Διπλές προπονήσεις κάθε μέρα, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Εξαντλητικό.

Ο ίδιος όμως θεωρούσε πως αυτός ήταν και ο σωστός τρόπος, όπως αναφέρει ο Μπρέσνικ και στο βιβλίο που έγραψε αργότερα με τίτλο “The Dominic Thiem Method”, το οποίο η αλήθεια είναι ότι απέσπασε ανάμεικτες κριτικές. 

Ο Τιμ είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης και ουσιαστικά να “καίγεται” τόσο από την υπερπροπόνηση όσο και από τους συνεχείς αγώνες στους οποίους λάμβανε μέρος. Το κορμί του είχε αρχίσει να τον προδίδει και δεν είχε ξεκινήσει καλά καλά την επαγγελματική του καριέρα. 

Ξαφνικά, η συνεργασία των δύο πλευρών σταμάτησε το 2019. Και κάπου εδώ θα μας τα πει καλύτερα ο Κος Μπρέσνικ: 

-Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία… Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για τη συνεργασία σας αρχικά με τον Ντομινίκ; 

Καλησπέρα σας! Ναι φυσικά και μπορώ! Ο Ντομινίκ από αρκετά μικρή ηλικία ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός αθλητής και ήμουν τυχερός που είδα σε αυτό το ακατέργαστο κομμάτι μάρμαρο ένα άγαλμα το οποίο αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στο χώρο του αθλήματος όμως δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο διεκόπη βίαια η σχέση μας. 

-Τι εννοείτε; Δεν σας εξήγησε για ποιο λόγο διέκοψε τη συνεργασία του μαζί σας; 

Όχι ποτέ! Ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήρε να με ενημερώσει ότι δεν θέλει να συνεχίσουμε να προπονούμαστε μαζί. Απλά ο μάνατζέρ του έστειλε ένα μέιλ και μέσω αυτού ενημερώθηκα ότι δεν ήθελε ο Ντομινίκ να συνεχίσουμε μαζί. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του. Να μάθω τι συνέβη… Ούτε ο πατέρας του μπορούσε να μου πει κάτι γιατί δεν ήθελε να αναμειχθεί σε όλο αυτό. Είναι ιδιαίτερα άδικο αυτό που συνέβη. 

Ξέρετε ο Ντομινίκ μεγάλωσε στην ακαδημία μου. Ο πατέρας του δούλευε σε μένα για πολλά χρόνια ως προπονητής και ό,τι κατάφεραν το κατάφεραν εξαιτίας μου. Εάν δεν ήμουν εγώ δεν είχαν την πορεία που έχουν τώρα οπότε θεωρώ πως η συμπεριφορά τους ήταν άδικη και κακή. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να καταθέσω και μήνυση διότι αισθάνομαι ότι βιάστηκε όλη μου προπονητική καριέρα δεχόμενος όλη αυτή την αρνητική συμπεριφορά από ένα παιδί που ποτέ του δεν παραπονέθηκε. 

-Ο νυν γυμναστής του, Άλεξ Στόμπερ, τόνισε πως υπήρξαν πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας προπονητικά με τον Ντομινίκ… 

Ναι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Οι δικές μου μέθοδοι είναι καταγεγραμμένες και ο καθένας μπορεί να μάθει και να δει το πώς δουλεύω. Δεν είναι μυστικό. Αυτές οι μέθοδοι είναι που του έφεραν τόσες επιτυχίες και τον έφεραν να αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο και να είναι αυτός που είναι σήμερα. Εξαιτίας μου έγινε ό,τι έγινε και αντ’ αυτού δέχομαι λάσπη λες και διέπραξα κάποιο έγκλημα ενώ θα έπρεπε να με ευγνωμονούν και αυτός και ο πατέρας του. 

-Καταλαβαίνω το θυμό σας. Για ποιο λόγο θα κινηθείτε νομικά;

Θα κινηθώ νομικά διότι ο Ντομινίκ έσπασε ένα συμβόλαιο που είχαμε μαζί. Τόσα χρόνια έχει κερδίσει εκατομμύρια και δεν έλαβα τίποτα παρά από τα συμφωνηθέντα. Δεν με ενοχλεί αυτό. Με ενοχλεί ο τρόπος που έφυγε και με ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο πέρασε στα μίντια την όλη υπόθεση. Δεν βγήκε ποτέ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Μονάχα χαμογελούσε και έφευγε από τις συνεντεύξεις όταν τον ρωτούσαν κάτι για όλο αυτό. Είναι πραγματικά κρίμα γιατί τον εκτιμούσα και αυτόν και τον πατέρα του και ήμασταν πολύ καλοί φίλοι.

Επικοινωνήσαμε και με τον νυν γυμναστή του Τιμ, Άλεξ Στόμπερ ο οποίος μίλησε από την πλευρά του για τη σωματική κατάσταση του αθλητή αυτή τη στιγμή… 

“Όταν ανέλαβα τον Ντομινίκ δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η κόπωση στους μύες του και στον οργανισμό του γενικότερα ήταν εξωπραγματική. Τόση καταπόνηση δεν έχουν δεχτεί αθλητές όπως ο Φέντερερ, ο Ναδάλ που αγωνίζονται κοντά 20 χρόνια σε τοπ επίπεδο. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου” μας λέει ο κ. Στόμπερ. 

-Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό; 

Ναι φυσικά. Οι μύες των ποδιών του, οι τετρακέφαλοι, οι γλουτοί, ήταν καμένοι. Το γαλακτικό οξύ ήταν στα ύψη και έδειχναν πρόωρη γήρανση επιτρέψτε μου να πω. Με απλά λόγια ενώ ήταν στα 18-19 του το κορμί του ήταν σε επίπεδα 40αρη αθλητή”

-Αυτό πιστεύετε ότι έγινε από την υπερπροπόνηση; 

Ναι φυσικά. Ο οργανισμός πρέπει να παίρνει τις κατάλληλες ανάσες για να μπορεί να αποδίδει στο μέγιστο. Όταν γίνεται υπερπροπόνηση τότε ο οργανισμός αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιζητούμε και αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τον αθλητή. Είναι δεδομένο ότι το σώμα του Τιμ ήταν σε πολύ κακή κατάσταση από άποψη κόπωσης όταν τον ανέλαβα. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Το δείχνουν και τα νούμερα. Μέσα σε δύο χρόνια έπαιξε αγώνες που άλλοι αθλητές παίζουν σε τέσσερα και πέντε. Αυτό τα λέει όλα.

-Ναι αλλά επιλογή του δεν ήταν;

Όχι ακριβώς. Ένας αθλητής εμπιστεύεται τυφλά τον προπονητή του. Κάνει πάντα ό,τι του λέει αυτός. Εάν ο προπονητής λέει κάτι αυτό πρέπει να γίνεται και αυτό είναι και το σωστό. Όμως θα πρέπει και οι προπονητές να είναι αρκετά υπεύθυνοι στο τι κάνουν και στο πως το κάνουν αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν ή να γκρεμίσουν καριέρες. Ευτυχώς ο Ντομινίκ κατάλαβε το λάθος του πρωτού να είναι αργά. 

Ο Τιμ πριν μερικούς μήνες κατέκτησε το πρώτο Γκραν Σλαμ στην καριέρα του και μάλλον αποδείχτηκε ότι η επιλογή του ήταν σωστή…

Σχετικά Άρθρα