Διαδηλώσεις μετά το θάνατο πολίτη από 2 υπαλλήλους security στη Βραζιλία (vid)

 Διαδηλώσεις μετά το θάνατο πολίτη από 2 υπαλλήλους security στη Βραζιλία (vid)

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στη Βραζιλία και καταστήματα λεηλατήθηκαν, μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο που δείχνει δύο υπαλλήλους εταιρείας security να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου έναν έγχρωμο άνδρα.

Δύο εξωτερικοί συνεργάτες της αλυσίδας Carrefour βιντεσκοπήθηκαν στο επίμαχο βίντεο να θανατώνουν τον 40χρονο άνδρα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε στη νότια Βραζιλία την περασμένη Πέμπτη. Ο Βραζιλιάνος, που ψωνίζει με τη σύζυγό του, είχε μια διαφωνία με τους υπαλλήλους στο ταμείο, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ οι υπάλληλοι της εταιρείας security ήταν λευκοί, σύμφωνα με τις αναφορές.

Μέχρι την Παρασκευή, η οποία ήταν η Ημέρα της Μαύρης Συνείδησης στη Βραζιλία, περίπου 2.500 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κατάστημα της αλυσίδας Carrefour. Υπήρξαν επίσης διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία και γενικότερα για τον ρατσισμό της χώρας. Μερικοί διαδηλωτές ανήρτησαν πανό που έγραφαν «Black Lives Matter» στα Πορτογαλικά.

Οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν την αλυσίδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο να κλείσει, με την αστυνομία να προχωράει στη ρήψη δακρυγόνων στο Πόρτο Αλέγκρε. Την Παρασκευή, η Carrefour δήλωσε ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία που παρείχε τους υπαλλήλους ασφαλείας, όπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ. Σε δήλωση μέσω email, η εταιρεία ανέφερε ότι θα δωρίσει τα έσοδα από τις πωλήσεις της Παρασκευής, σε οντότητες που αγωνίζονται για τη Μαύρη Συνείδηση.

Ο Αλεχάντρε Μπομπάρντ, διευθύνων σύμβουλος της Carrefour στη Γαλλία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, μέσω μιας σειράς αναρτήσεων στο Twitter στα πορτογαλικά και είπε ότι οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά μέσα ήταν «απαράδεκτες».

«Τα εσωτερικά μέτρα έχουν εφαρμοστεί άμεσα από τον όμιλο Carrefour στη Βραζιλία, κυρίως στο ζήτημα των συμβάσεων με τις εταιρείες ασφαλείας. Αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Οι αξίες μου και οι αξίες της Carrefour, δεν επιτρέπουν το ρατσισμό και τη βία», έγραψε, ζητώντας την πλήρη αναθεώρηση της εκπαίδευσης των εργαζομένων, της διαφορετικότητας και της μισαλλοδοξίας.

Η βραζιλιάνικη αλυσίδα λιανικής πώλησης Abilio Diniz, μέτοχος της Carrefour, χαρακτήρισε το θάνατο ως «βιαιότητα» και προέτρεψε την εταιρεία να συνεργαστεί με τις αρχές που ερευνούν την υπόθεση.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G-20, ότι η Βραζιλία είναι ένα διαφορετικό έθνος, ωστόσο ορισμένοι θέλουν να το «καταστρέψουν», τροφοδοτώντας τη φυλετική διάκριση «με το πρόσχημα ενός αγώνα για την ισότητα». Αργά το βράδυ της Παρασκευής, έγραψε σε tweet για τη βία και τις συγκρούσεις στη χώρα, εντούτοις δεν αναγνώρισε τον θάνατο του ατόμου και δεν καταφέρθηκε κατά του ρατσισμού.  

«Δεν υπάρχει λόγος να διαχωρίζουμε τα δεινά των ανθρώπων σε ομάδες», έγραψε σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα που «ξεπερνούν τα φυλετικά ζητήματα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χάμιλτον Μουράο είπε σε δημοσιογράφους, ότι «δεν υπάρχει ρατσισμός στη Βραζιλία».

Με πληροφορίες: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Bloomberg, AlJazeera, NTV Huston

Σχετικά Άρθρα