Πού θα γίνει επίταξη κλινικών – Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ και το σχέδιο της τελευταίας στιγμής

 Πού θα γίνει επίταξη κλινικών – Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ και το σχέδιο της τελευταίας στιγμής

Αναμένονται με αγωνία τα θετικά αποτελέσματα από το lockdown να και τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Το επίκεντρο του επιδημιολογικού φορτίου εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη όπου η κατάσταση είναι δραματική, ενώ ανησυχία επικρατεί και για την Αττική. Παράλληλα τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους έχουν σημάνει νέο συναγερμό. Έτσι η επίταξη των ΜΕΘ που έγινε από σήμερα σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και αλλού.

Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ για την Αττική, είναι ενδεικτικοί για το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι ένας ύπουλος, αόρατος εχθρός. Για την Πέμπτη (19/11) στην Αττική καταγράφηκαν 646 νέα κρούσματα, δηλαδή 82 παραπάνω από την Τετάρτη. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και δυόμιση εβδομάδες είναι σε ισχύ το γενικό lockdown.

Στο Σισμανόγλειο και οι 14 κλίνες ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες. Υπάρχουν αναπνευστήρες όμως για να διασωληνωθεί όποιος χρειαστεί και να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο. Τα τηλέφωνα στη μονάδα από τους συγγενείς δεν σταματούν να χτυπούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι το 6% – 7,5% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ενώ σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνιες οι επιπλοκές του κορονοϊού.

Στην Αττική 150 οι ασθενείς δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις εντατικές.

Στο Ασκληπιείο Βούλας υπάρχουν 12 κλίνες ΜΕΘ, και όλες είναι κατειλημμένες από ασθενείς με κορoνοϊό. Όλοι οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και με μηχανική υποστήριξη.

  • «Είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Δεν ξέρουν πού βρίσκονται είναι τρομαγμένοι το πρώτο πράγμα που κανείς να εξηγήσεις τοποθεσία, το χρόνο την ημέρα και γιατί ήρθαν εδώ» αναφέρει ένας υγειονομικός υπάλληλος ενώ ένας γιατρός αναφέρει με τη σειρά του: «Είναι και οι 12 είναι πολύ σοβαρά… Σήμερα δεν επίκειται καμία προσπάθεια να βγει κάποια αποσωλήνωση. Δεν πληροί κανένας τα κριτήρια αποσωλήνωσης».

Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, συνολικά έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών με covid-19, ενώ είναι κατειλημμένες και οι 42 κλίνες ΜΕΘ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης: «Έχουμε 230 ασθενείς που νοσηλεύονται να δούμε πως θα τους χειριστούμε. Αν δεν δούμε να κάμπτονται τα νούμερα και μπαίνουν, μπαίνουν… θα φτάσει το σύστημα στα όριά του».

Στο «κόκκινο» είναι και τα νοσοκομεία της Λάρισας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας έστειλε τελεσίγραφο στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης, ζητώντας 200 κλίνες για ασθενείς COVID-19.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Όπως δήλωσε στο Mega ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχαμε καταρτίσει μια σειρά σχεδίων για όλα τα σενάρια, ακόμη και σε περίπτωση τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα χρειαζόταν η επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

«Αυτό το σχέδιο έχει νομοθετηθεί, έχει περάσει από τη Βουλή, άρα υπάρχουν όλες οι διατάξεις για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη μάς αναγκάζει πια να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους. «Θα εκπαιδευτεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί όπου πρέπει», υποστήριξε. Μάλιστα, όπως είπε, δεν θα γίνει πλήρης επίταξη των κλινικών αλλά επιλεκτικά 200 κλινών.

«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θα γίνει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας», σημείωσε, ενώ υπάρχει πιθανότητα η νοσηλεία ασθενών να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τόνισε, δε, πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπου χρειαστεί και υπάρχει ανάγκη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η εικόνα των ΜΕΘ πανελλαδικά

Την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ εξαιτίας περιστατικών covid-19 αποτυπώνουν ανάγλυφα τα στατιστικά στοιχεία. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ παρουσιάζει σταθερή αύξηση, ημέρα με την ημέρα

Ως την περασμένη Δευτέρα (16/11) 400 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ εκείνοι που εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανήλθαν σε 382.

Έτσι, την Τρίτη, 43 ακόμη ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν, την ώρα που 9 εξέρχονταν από τις ΜΕΘ σε ένα 24ωρο.

Παρόμοια η εικόνα και την Τετάρτη, αφού σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν 37 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων να φτάνει τους 480. Στο ίδιο διάστημα εξέρχονταν από τις ΜΕΘ 18 ασθενείς Covid (410 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας).

Τέλος, την Πέμπτη, που σημειωτέον καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν διασωληνώνονται απαραίτητα.

Σχετικά Άρθρα