Λουκέτο σχολεία – Αποκάλυψη Σκέρτσου: Πόσοι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν καθολικό κλείσιμο και πόσοι στη Β. Ελλάδα

 Λουκέτο σχολεία – Αποκάλυψη Σκέρτσου: Πόσοι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν καθολικό κλείσιμο και πόσοι στη Β. Ελλάδα

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε, 15 μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και 8 πρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη της τις εισηγήσεις των επιστημόνων. 

«Συνεδρίασε χθες η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων και η εισήγηση ήταν 15-8. 15 επιστήμονες εισηγήθηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα και 8 ότι θα πρέπει να περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές τις εισηγήσεις επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, οπότε θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς αργότερα μέσα στη μέρα. Η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Μάλιστα, εξήγησε τους λόγους που θα ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων σημειώνοντας ότι παρόλο που το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, η οποία πρέπει να μειωθεί για να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.

«Έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ένα ποσοστό 0,1% του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού, του λεγόμενου δείκτη Rt. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown, το οποίο είναι ένα ανεπιθύμητο μέτρο, γιατί επιφέρει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ψυχολογία των πολιτών», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.  

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή διάγουμε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, προσπαθούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να μην υπάρξει η επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε μια κατάρρευση, ειδικά στις νοσοκομειακές δομές της βορείου Ελλάδος και πιστεύω ότι θα αποφύγουμε αυτό το κακό σενάριο. Έχουν προστεθεί απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κι έχουν γίνει κι οι απαραίτητες ενισχύσεις και στο προσωπικό». 

Σχετικά Άρθρα