Η Ρωσική Αντιπολίτευση συγχαίρει τον Μπάιντεν σε αντίθεση με το Κρεμίνο

 Η Ρωσική Αντιπολίτευση συγχαίρει τον Μπάιντεν σε αντίθεση με το Κρεμίνο

Ο κυριότερος αντιπολιτευόμενος στη Ρωσία, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν, που εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Σε ένα τουίτ, ο Ναβάλνι συνεχάρη τον Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία και την Κάμαλα Χάρις που εξελέγη αντιπρόεδρος, καθώς και τους Αμερικανούς που επέλεξαν «μια νέα κατεύθυνση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

«Είναι ένα προνόμιο που δεν προσφέρεται σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε ο Ναβάλνι, ο οποίος αναρρώνει στη Γερμανία έπειτα από μια απόπειρα δηλητηρίασής του.

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα «εξομαλύνει τις σχέσεις μας , θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες μας». «Τον συνάντησα μερικές φορές, η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2009 (…) Η συζήτηση ήταν εις βάθος, καλοπροαίρετη. Σχημάτισα την εντύπωση ότι καταλαβαίνει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο 89χρονος Γκορμπατσόφ.

Συγχαρητήρια μηνύματα συρρέουν από όλο τον κόσμο μετά την ανακοίνωση χθες, Σάββατο, από τα αμερικανικά ΜΜΕ της νίκης του Τζο Μπάιντεν, όμως μέχρι σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ακόμη εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Τον Νοέμβριο του 2019, ο Τζο Μπάιντεν είχε κάνει λόγο για έναν «κατάλογο απολυταρχικών ηγετών που δεν θέλουν να γίνω πρόεδρος», παραθέτοντας κυρίως τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία στην διάρκεια μιας πτήσης από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Έπειτα από νοσηλεία δύο ημερών, έλαβε την άδεια να μεταφερθεί επειγόντως για θεραπεία στο Βερολίνο. Εξετάσεις έδειξαν πως είχε δηλητηριαστεί με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, μια ουσία που επινόησαν Σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίασή του, κατηγορία την οποία απέρριψε η Μόσχα χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ