Παρέμβαση Βενιζέλου: Καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστερημένη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη

 Παρέμβαση Βενιζέλου: Καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστερημένη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Ευθύνες μεταξύ άλλων και από την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη λήψη περιοριστικών μέτρων για τη Θεσσαλονίκη —η οποία μόνο το Σάββατο κατέγραψε 839 (!) κρούσματα κορονοϊού— ζήτησε την Κυριακή ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε μια πρώτη τέτοια αντιπολιτευτικού ύφους κίνησή του, στους 15 μήνες που βρίσκεται εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, απαίτησε εξηγήσεις τόσο από τους επιστήμονες όσο και από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης για το τι έχει συμβεί με την επιδημιολογική κατάσταση της πόλης και γιατί αφέθηκε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Μαύρο Σαββατόβραδο με 2.056 κρούσματα και 135 διασωληνωμένους – «κοκκίνησε» όλη η Βόρεια Ελλάδα

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα διακρίσεων ως προς την προσοχή που (δεν) δόθηκε στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, προφανώς και την Αττική. «Με βάση τη δυναμική που είχε καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες, τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη – αν θέλουμε να έχουμε την ίδια ευαισθησία και προνοητικότητα για όλη τη χώρα – αρκετές ημέρες νωρίτερα», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook, περιγράφοντας για τη γενέτειρά του, μια κατάσταση οκτώ φορές χειρότερη από αυτήν που επικρατεί στην Αττική.

Όντως το πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη φαινόταν εδώ και ημέρες. Ομως οι αποφάσεις για μίνι lockdown, δηλαδή κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης και αναστολή άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ελήφθησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις την περασμένη Πέμπτη (οι δε περιορισμοί επιβλήθηκαν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού ήδη είχαν προλάβει να γίνουν και… αποχαιρετιστήρια πάρτι) και ενώ ήδη η πόλη κατέγραφε επί μέρες τρομακτική αύξηση κρουσμάτων.

Και όντως κάποια ερωτήματα που προκύπτουν πρέπει να απαντηθούν, τόσο από τους επιστήμονες που (λέει ότι) ακούει η κυβέρνηση, τόσο και από την ίδια την κυβέρνηση.

H ανάρτηση του κ. Βενιζέλου, ήταν η εξής:

«Η Αττική και η Θεσσαλονίκη τίθενται τώρα υπό το ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων, όπως και ορισμένες άλλες περιοχές. Όμως την ώρα που λαμβάνεται αυτή η απολύτως αναγκαία απόφαση, τα κρούσματα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν σε ημερήσια βάση τα 800 και είναι περίπου διπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν στην Αττική. Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, αυτό, αν υπολογίζω σωστά, σημαίνει ότι η πυκνότητα των κρουσμάτων είναι στη Θεσσαλονίκη περίπου οκταπλάσια (!) της Αττικής. Άρα τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται πολύ καθυστερημένα για τη Θεσσαλονίκη. » Με βάση τη δυναμική που είχε καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες, τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη – αν θέλουμε να έχουμε την ίδια ευαισθησία και προνοητικότητα για όλη τη χώρα – αρκετές ημέρες νωρίτερα. Και σε κάθε περίπτωση με δεδομένη τη διαφορά της καμπύλης μεταξύ των δυο περιοχών, προφανώς χρειάζεται πρόσθετη μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη. » Παρακαλώ να δοθούν σε αυτές τις παρατηρήσεις που κάνω ως πολίτης, -παρατηρήσεις που ελπίζω να είναι εσφαλμένες- σαφείς επιστημονικές και πολιτικές απαντήσεις αρμοδίως».

Πηγή: Protagon.gr