Στοιχεία σοκ για την Αττική: 40.000 ενεργά κρούσματα – Βατόπουλος: Να κλείσουν τα πάντα

 Στοιχεία σοκ για την Αττική: 40.000 ενεργά κρούσματα – Βατόπουλος: Να κλείσουν τα πάντα

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων στην Αττική διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα του κοροναϊού μεταξύ των 4,2 εκατομμύριων κατοίκων.

Όπως λέει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης που είναι και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται δύο – τρεις ημέρες “μπροστά” από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.

Και αυτό γιατί, στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο. Κάθε μέρα το εργαστήριο καταγράφει την εικόνα που εξάγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τη μελετά για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με αυτά, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τα 28.000 – 40.000.

Πολλά από αυτά μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν σε ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Θωμαΐδης τονίζει ότι αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα αυτά στέλνονται αμέσως στην αρμόδια επιτροπή των ειδικών, όπου μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων εξετάζονται και αξιολογούνται.

Βατόπουλος: Να κλείσουν τα πάντα

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβολιογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, πιθανό να έχουμε το Σαββατοκύριακο πάνω από 2.000 κρούσματα.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, μέσα σε μία βδομάδα – 10 ημέρες, τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1000 που δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις, ενώ σημείωσε πως ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός από αυτή που είναι για εργασία). Όπως ο ίδιος ανέφερε ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο ίδιος είπε πως αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα πάμε σε lockdown.

«Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολή η απόφαση για το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει στο 4-5% ενώ επεσήμανε πως τα αντισώματα από το ιό μένουν για 4-5 μήνες, όπως αποδεικνύεται πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία (διότι μένουν τα κύτταρα μνήμης) αλλά επειδή η νόσος έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσο ακριβώς κρατάει αυτή η ανοσία όπως ο ίδιος σημείωσε.

Ο καθηγητής πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η πιθανότητα να το ξανακολλήσει κάποιος όμως αυτοί που το έχουν ξανακολλήσει μέχρι τώρα φαίνεται ότι το περνάνε πολύ ελαφριά.

Σχετικά Άρθρα