Σενάριο για εμπορικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας- Απορρίπτεται η αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης

 Σενάριο για εμπορικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας- Απορρίπτεται η αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης

Οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβίασε το πνεύμα των εμπορικών συμφωνιών με την ΕΕ ζητώντας μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και τώρα σταθμίζει τις πιθανές αντιδράσεις του.

Ενώ ορισμένοι ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν την πλήρη αναστολή της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η αναστολή αυτής της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών παραμένει απίθανη και ευνοείται μια πιο στοχοθετημένη προσέγγιση.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τις έρευνες αντιντάμπινγκ ως τρόπο να στραφούν οι εμπορικές βλάβες στην Άγκυρα, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Προφανείς στόχοι βρίσκονται στον χάλυβα, όπου οι παραγωγοί της ΕΕ έχουν υποβάλει καταγγελίες, αλλά οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν επίσης να ξεκινήσουν έρευνες για τη δική της επιλογή.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν σχολίασε εάν οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν τέτοια δράση, αλλά είπε ότι οι εκκλήσεις του Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων υπονομεύουν την πολιτική καλή θέληση στην οποία έπρεπε να βασίζεται το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν ελεύθερο εμπόριο αγαθών. Οι διμερείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία βάσει αυτών των συμφωνιών (όπως εκφράζονται στη Συμφωνία Σύνδεσης, την Τελωνειακή Ένωση και τις γεωργικές και ανθρακούχες και χαλυβουργικές συμφωνίες) πρέπει να τηρούνται πλήρως », δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Έλληνες και Κύπριοι μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχουν ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει μια «απόλυτη αναστολή της τελωνειακής ένωσης», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβεί τις υποχρεώσεις της βάσει αυτής της εμπορικής συμφωνίας. Αυτό ακολούθησε παρόμοια έκκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νικολάου Δένδια την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: politico.eu

Σχετικά Άρθρα