Σε ισχύ το νυχτερινό lockdown – Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της άδειας κυκλοφορίας

 Σε ισχύ το νυχτερινό lockdown – Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της άδειας κυκλοφορίας

Ανακοινώθηκαν οδηγίες συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι για τις περιπτώσεις περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται ή κηρύσσονται σε επίπεδο 4 ή 3 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από 00.30 έως 05.00.

Αναλυτικότερα:

Α1. Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από επιχείρηση/εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στο https://eservices.yeka.gr/.

Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων που πρέπει να μεταβούν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά η είσοδος της επιχείρησης/εργοδότη πραγματοποιείται για κοινές επιχειρήσεις-εργοδότες με χρήση των προσωπικών κωδικών (κωδικός χρήστη και συνθηματική λέξη- Username, PIN) που έχουν αποδοθεί από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), δηλαδή έχουν απογραφεί στον e-ΕΦΚΑ στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών και χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικό χρήστη που έχουν στο Π.Σ. e-ΕΦΚΑ, συμπληρώνοντας το κατάλληλο έντυπο «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ», το οποίο και αποστέλλουν στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα έγχαρτα ή ηλεκτρονικά.

Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.

Το έντυπο συμπληρώνεται, πριν από τη μετακίνηση του εργαζομένου, καλύπτει το διάστημα που ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και ο εργοδότης οφείλει να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο εργοδότης δεν το παράσχει και ο εργαζόμενος δεν το επιδείξει ή δεν υπάρξει ταυτοποίηση στοιχείων κατά τον έλεγχο, επισύρονται διοικητικές κυρώσεις.

Η ταυτοπροσωπία του ανωτέρω εργαζομένου/ης γίνεται με την επίδειξη της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζομένου πραγματοποιείται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.Βάσει της παρ. 2 του άρθρου 4 της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 67924/2020 (Β΄ 4709), σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 150 ευρώ, στον εργαζόμενο/η και, σε περίπτωση δήλωσης ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 300 ευρώ, στον εργοδότη.

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986: «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά, με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος, βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη, μέχρι 10 ετών».

Η βεβαίωση ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης και δύναται να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως 14 ημερών.

Σχετικά Άρθρα