Μητσοτάκης – Τσίπρας: Άγρια πολιτική κόντρα για την πρώτη κατοικία – Οι “πάσες” Χρυσοχοΐδη με τα 12 μίλια και τον Παππά

 Μητσοτάκης – Τσίπρας: Άγρια πολιτική κόντρα για την πρώτη κατοικία – Οι “πάσες” Χρυσοχοΐδη με τα 12 μίλια και τον Παππά

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο, απόψε, στη Βουλή, ιδίως, μάλιστα, όσο θα βραδιάζει… Θα είναι μια μάχη χωρίς όρια, αυτή μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, με την Φώφη Γεννηματά να ασκεί δριμεία κριτική και στους δύο.

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι από πριν γνωστά:

  • ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί εν μέσω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων του covid-19 και τουρκικών προκλήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας διεκδίκησε ένα απόγευμα δημοσιότητας (θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης) καταθέτοντας την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα. Ενώ θα θυμίσει και το τι έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.    
  • Η πρώτη κατοικία μεσαίας τάξης και ευάλωτων πολιτών προστατεύθηκε αποτελεσματικά με τη δική του κυβέρνηση, θα αντιτείνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μια προστασία που επιτεύχθηκε και επί ημερών των κ. Σαμαρά και Παπαδήμου, είχε πει -θυμίζουμε- ο Α. Τσίπρας με την κατάθεση της πρότασης μομφής.

Αντιθέτως, με το παρόν νομοσχέδιο οι πολίτες θα γίνουν… ενοικιαστές στα σπίτια τους, σύμφωνα με τον πυρήνα της αντιπολιτευτικής κριτικής, επιπλέον οδηγεί στη πτώχευση τους πάντες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και νοικοκυριά.

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για ένα νομοσχέδιο «που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει», όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος (μιλώντας στο ρ/σ Alpha), για αυτό και η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί απομονωμένη πολιτικά στο τέλος της βραδιάς. Είναι αυτονόητο ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης θα έχει ήδη ασκήσει σφοδρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της επιδημίας και τα ελληνοτουρκικά (αφού θα προηγηθεί η δική του ομιλία).

Ως εκ τούτου οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι δεν θα περιοριστούν στα του πτωχευτικού κώδικα κι έχει ενδιαφέρον ότι ο Α. Τσίπρας ξεκινά με πλεονέκτημα από τα αποδυτήρια, χάρη σε δύο πάσες που του έδωσε ο… Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το φιάσκο με τον Χρήστο Παππά -εκτός αν τον βρουν σήμερα!- και η αποστροφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί του εθνικισμού των 12 μιλίων είναι θέματα που εικάζεται ότι θα… ζορίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το πρώτο από τα δύο έχουν ενδιαφέρον οι απαντήσεις του ίδιου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο «Βηματοδότη» σήμερα: «Θα τον βρούμε και σύντομα μάλιστα», υποστηρίζει προσθέτοντας ότι «εδώ είναι, κρύβεται κάπου, θα τον εντοπίσουμε γρήγορα, είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του». Αντίστοιχες κοινοτοπίες είχαν ειπωθεί πάντως από τα χείλη του Μ. Χρυσοχοΐδη και για την υπόθεση της φονικής εμπρηστικής υπόθεσης στο υποκατάστημα της Marfin…

Ενώ για το δεύτερο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πάρει ήδη απάντηση –και δεν εννοούμε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση. Εννοούμε την απάντηση που πήρε από βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο οποίος από του βήματος της Βουλής μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε: «Εθνικισμός δεν είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας στα 12 μίλια».

Για να προσθέσει -για προφανείς πολιτικούς και εσωκομματικούς λόγους…-, «προσωπικά τη γραμμή αυτή την χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Το εμφατικό επιμύθιο της αποστροφής του «γαλάζιου» βουλευτή είχε δε, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: «Κανένας, κανένας δεν δικαιούται να αποκλίνει από αυτήν τη γραμμή». Κανένας και πολύ περισσότερο ένας υπουργός της κυβέρνησης, να συμπληρώσουμε εμείς.

Τελευταίο επιχείρημα του Α. Τσίπρα στην κόντρα του με τον Κ. Μητσοτάκη είναι ο… αόρατος αρχισυντάκτης. Αυτός που, σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, είχε κόψει την είδηση για τη συζήτηση για τον πτωχευτικό κώδικα από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, πριν δηλαδή κατατεθεί η πρόταση μομφής.

Αλλά κι όταν ακόμη αυτή κατατέθηκε, ο ίδιος «αρχισυντάκτης» σε φιλοκυβερνητικό σάιτ έβαλε, σύμφωνα με την αφήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, την είδηση για την πρόταση κατά του Χρήστου Σταϊκούρα κάτω από άλλα θέματα του σάιτ,  όπως «μια ανάκληση ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ, την επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα, την αλλαγή ώρας την Κυριακή, το πόσα μικρόβια μαζεύουν τα κοσμήματα, τα γαλλικά εγκώμια για το ‘Emily in Paris’ (σ.σ. τηλεοπτική σειρά), τα αξεσουάρ που θα κάνουν το λάπτοπ σου να ‘πετάει’, ένα γάμο στη Κοζάνη και, τέλος, τις νέες πιάτσες ταξί στο κέντρο της Αθήνας».

Ενώ και στη δημόσια τηλεόραση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθότι, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, την ημέρα που ξεκίνησε η συζήτηση, «η ΕΡΤ ασχολήθηκε στο βραδινό δελτίο για 1 λεπτό με τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, μετά από 38 λεπτά δελτίου».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα