Πιο κοντά ο κίνδυνος διπλής ύφεσης στην Ευρωζώνη

 Πιο κοντά ο κίνδυνος διπλής ύφεσης στην Ευρωζώνη

Εντείνονται οι φόβοι για την πορεία της Ευρωζώνης μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για νέα πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του κλάδου υπηρεσιών.

Προβλέψεις για μια διπλή ύφεση ήδη διατυπώνονται από τους ειδικούς, δεδομένου ότι αναμένεται να ξανακυλήσουν οι επιδόσεις των οικονομιών σε αρνητικό έδαφος ύστερα την κρίση του πρώτου κύματος της πανδημίας. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει πτώση του ΑΕΠ της χώρας το δ΄ τρίμηνο, αξιολογώντας στα 2 δισ. ευρώ το κόστος των νέων περιορισμών για την αναχαίτιση των κρουσμάτων του Covid-19. «Θα έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη μέσα στο 2021» σχολίασε ο κ. Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Από το Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο του τουρισμού.

Οι νέοι περιορισμοί που έχουν ανακοινωθεί στην Ευρώπη θέτουν εκ των πραγμάτων σε ακόμη μειονεκτικότερη θέση τις υπηρεσίες, όπου ο τουρισμός και η φιλοξενία διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο. Δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει πως σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε αυτήν θεωρούν πως είναι μεγάλος ο κίνδυνος να παγώσει η αναιμική ανάπτυξη που παρουσιάστηκε τους προηγούμενους μήνες.