Κατεχόμενα-εκλογές: Ακκιντζί και Τατάρ στον δεύτερο γύρο

 Κατεχόμενα-εκλογές: Ακκιντζί και Τατάρ στον δεύτερο γύρο

Ο Ερσίν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι οι δύο υποψήφιοι που θα πάρουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα, όπως διαφαίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του α’ γύρου.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 52,85% των ψήφων, ο Ακιντζί λαμβάνει ποσοστό 32,09%, ενώ ο Τατάρ 30,59%. Υπενθυμίζεται ότι για την ανάδειξη του νικητή απαιτείται απλή πλειοψηφία (50%+1), κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί από σήμερα και έτσι όλα θα κριθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Στο ναδίρ η συμμετοχή

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 6 το απόγευμα, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν 198.867 άτομα. Ωστόσο, η διαδικασία σημαδεύτηκε από το πολύ χαμηλό συμμετοχής, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η αποχή θα καταγράψει επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 17.00 (δηλαδή μία ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης) ήταν μόλις στο 54,72%. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2015, το ποσοστό προσέλευσης ήταν 62,34%, το οποίο αποτελεί ρεκόρ χαμηλότερης προσέλευσης.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος 11 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 4 υποψηφιότητες είναι κομματικές, ενώ οι 7 αποτελούν ανεξάρτητες επιλογές. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι οι: Μουσταφά Ακιντζί, Κουτρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, Αχμέτ Μποράν, Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Έρχουμαν, Ερχάν Αρικλί και Φουάτ Τσινέρ.

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο κομματικός υποψήφιος και «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας. Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και ο απερχόμενος πρόεδρος.

Βαρώσια και καταγγελίες Ακιντζί

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές διεξήχθησαν μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που έφερε η πολιτική κρίση, λόγω της προκλητικής απόφασης του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τα Βαρώσια. Μια ενέργεια που καταδικάζουν Κύπρος, Ελλάδα και Ε.Ε., και αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς σε επίπεδο Ε.Ε. Η νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας στα Βαρώσια τορπιλίζει την προοπτική διαλόγου για το Κυπριακό και τη διαδικασία διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και ο κίνδυνος ενός διπλού ναυαγίου είναι ορατός σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Επίσης, οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω των καταγγελιών του απερχόμενου Μουσταφά Ακιντζί για απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του από υπηρεσία που υπάγεται στον Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του ο Ακιντζί ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή».

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε.

Πηγή: efsyn.gr