Πανικός στον Λ.Οίκο- Προσπαθεί να μείνει στο παιχνίδι των προεδρικών εκλογών ο Τραμπ- “Ιχνηλάτηση” σε πάνω από 100 συνεργάτες του

 Πανικός στον Λ.Οίκο- Προσπαθεί να μείνει στο παιχνίδι των προεδρικών εκλογών ο Τραμπ- “Ιχνηλάτηση” σε πάνω από 100 συνεργάτες του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει «ήπια συμπτώματα» της νόσου Covid-19, αφότου αποκάλυψε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του προσβλήθηκαν από την ασθένεια, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και η εφημερίδα New York Times.

Δύο πρόσωπα με γνώση της κατάστασης της υγείας του είπαν στους Times ότι πρόκειται για συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, όπως μεταδίδει το hellasjournal.com.

Το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ για τις επόμενες ημέρες βρίσκεται υπό συζήτηση.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα – διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, για να δείξει ότι ο ίδιος είναι λειτουργικός και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη δραστηριότητά της.
Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος προχωρά αυτή τη στιγμή στην ιχνηλάτηση των επαφών του Αμερικανού προέδρου.

«Η ιχνηλάτηση των επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαντ Ντίρι, εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ηδη έγινε γνωστό ότι αρνητικά στον νέο κορωναϊό βγήκαν τα τεστ της κόρης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκας Τραμπ, και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ.

Αρνητικές ήταν και οι εξετάσεις του γιου των Ντόναλντ και Μελάνιας Τραμπ, Μπάρον, ηλικίας 14 ετών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Ο Μπάρον ήταν αρνητικός και έχουν ληφθεί όλες οι προφυλάξεις για να διασφαλιστεί ότι θα είναι ασφαλής και σε καλή υγεία», είπε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος τύπου της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι έχουν και οι δύο προσβληθεί από τη νόσο Covid-19.

Χειραψίες, συγκεντρώσεις και έλλειψη μάσκας. Η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό προκάλεσε μεν «πολιτικό σεισμό» αλλά έδειχνε αναπόφευκτη για κάποιον που συστηματικά απέφευγε να τηρήσει τους στοιχειώδες κανόνες δημόσιας υγείας, κάτι που έδειξε με την πολιτική του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κι αν η προεδρία του χαρακτηρίστηκε από τις πολλές –και όχι πάντα ευχάριστες- εκπλήξεις, η τωρινή του ασθένεια έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον, τόσο για τις πολλαπλές και διαδοχικές επαφές που είχε την τελευταία εβδομάδα, όσο και για την πορεία της διακυβέρνησης στις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για «ήπια συμπτώματα», ενώ στο τραπέζι είναι και η πρόταση να απευθύνει βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στους πολίτες για να δείξει ότι είναι λειτουργικός και ικανός να ασκεί διακυβέρνηση.

Μάλιστα μία ημέρα πριν, δηλαδή την Πέμπτη παρευρέθηκε σε συγκέντρωση στο Νιου Τζέρσεϊ με περίπου 100 χρηματοδότες της καμπάνιας του, με τους οποίους συνομίλησε, ενώ πηγή ανέφερε ότι έδειχνε ότι ήταν «σε λήθαργο». Ήδη, οι συνεργάτες του είχαν προσέξει ότι ο πρόεδρος έδειχνε εξουθενωμένος και ήδη γνώριζαν ότι η στενή συνεργάτιδά του Χόουπ Χικς νόσησε από κορωνοϊό, είδηση που το περιβάλλον του απέκρυπτε.

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι βάζει και μία ακόμη παράμετρο, τονίζοντας πως «όχι, κανένας δεν φορούσε μάσκα μέσα στην αίθουσα όταν προετοιμάζαμε τον πρόεδρο». Ο ίδιος εξήγησε ότι ο ίδιος μετείχε σε μια ομάδα «πέντε ή έξι προσώπων» που συμβούλευαν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ενόψει της τηλεμαχίας της 3ης Νοεμβρίου. Επισκέφθηκε μάλιστα πολλές φορές τον Λευκό Οίκο «από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης».

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, protothema.gr

Σχετικά Άρθρα