Woody Williams: Ο βετεράνος που “έδωσε” το όνομά του στο ελικοπτεροφόρο της Σούδας

Γεννημένος στις 2 Οκτωβρίου 1923, ο Hershel Woodrow “Woody” Williams (γεννημένος στις 2 Οκτωβρίου 1923) είναι συνταξιούχος αξιωματικός του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών (US Marine Corps) και εκπρόσωπος της υπηρεσίας βετεράνων του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των Ηνωμένων Πολιτειών και έλαβε την υψηλότερη τιμή του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών – το Μετάλλιο της Τιμής – για τον ηρωισμό του στην μάχη της Iwo Jima στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο . Αυτός και ο Charles H. Coolidge (Στρατός των ΗΠΑ) είναι οι μοναδικοί αποδέκτες του Μετάλλου της Τιμήςαπό αυτόν τον πόλεμο.

USNS Hershel “Woody” Williams Departs San Diego For New Duty Station

Επιπλέον, είναι ο μόνος επιζών Ναυτικός που έχει λάβει το Μετάλλιο της Τιμής κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ο μοναδικός αποδέκτης του Μετάλλου της Τιμής που σώζεται από το θέατρο του Ειρηνικού του πολέμου.

Το ελικοπτεροφόρο που θα ελλιμενίζεται σχεδόν μόνιμα πλέον στην βάση της Σούδας -όπως ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάϊκ Πομπέο- φέρει το όνομά του, καθώς θεωρείται από τους στρατιωτικούς θρύλους των ΗΠΑ και μάλιστα είναι εν ζωή.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1945, ο Woody Williams προσγειώθηκε στην παραλία της Iwo Jima με το 1ο Τάγμα. Διακρίθηκε δύο μέρες αργότερα, όταν τα αμερικανικά τανκς, προσπαθώντας να ανοίξουν μια λωρίδα για το πεζικό, αντιμετώπισαν ένα δίκτυο κιβωτίων από οπλισμένο σκυρόδεμα . Καρφωμένος από το πυροβόλο όπλο, ο διοικητής του τάγματος ζήτησε από έναν από τους άντρες του να τοποθετήσει ένα υψηλό εκρηκτικό φορτίο. Ο Γουίλιαμς προσφέρθηκε και το έκανε. Μέχρι να φτάσει στο σημείο, ωστόσο, όλοι οι άλλοι στρατιώτε ςπου τον ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά του εχρθού. Ανήσυχος, ο Ουίλιαμς έφτασε στο πρώτο κουτί, έριξε το ακροφύσιο φλόγας στο άνοιγμα του κιβωτίου και πυροβόλησε το όπλο, σκοτώνοντας όλους τους στρατιώτες μέσα. Έκανε το ίδιο πράγμα πέντε φορές μέχρι να εξουδετερώσει πλήρως τα οχυρωματικά έργα των ιαπώνων και να δώσει τη δυνατότητα στο τάγμα του να επελάσει.

Το USS Hershel “Woody” Williams (ESB-4) ( πρώην USNS Hershel “Woody” Williams (T-ESB-4) ) είναι μια εκστρατευτική θαλάσσια βάση κατηγορίας Lewis B. Puller . Το πλοίο είναι επίσης μια υπο-παραλλαγή της αποβάθρας αποστολής μεταφοράς Montford Point- class (Expeditionary Ship, Dock (ESD)). Τα ESD λειτουργούν από τη Στρατιωτική Διοίκηση Στρατιωτικών Στρατών του Ναυτικού με κυρίως πολιτικά πληρώματα, ενώ τα ESB, λόγω της φύσης των επιχειρήσεων τους, έχουν ανατεθεί και διοικήθηκε απευθείας από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Το πλοίο ονομάστηκε προς τιμήν του Hershel W. “Woody” Williams σε ανακοίνωση του τότε υπουργού Ναυτικού Ray Mabus , στις 14 Ιανουαρίου 2016.

USNS Hershel Woody Williams (T-ESB-4) στην άγκυρα στο Chesapeake Bay στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 (190915-N-OH262-0709) .JPG

Σχετικά Άρθρα