Ναγκόρνο Καραμπάχ: Φωτιές πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας- Εμπλοκή της Τουρκίας- Ανησυχία στην διεθνή κοινότητα

 Ναγκόρνο Καραμπάχ: Φωτιές πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας- Εμπλοκή της Τουρκίας- Ανησυχία στην διεθνή κοινότητα

Νέος κύκλος αιματηρών συγκρούσεων ξέσπασε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αρμενικό θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν.

Η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση σε μια εκτεταμένη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν.

«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία.

Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν εξάλλου το Αζερμπαϊτζάν και αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ανησυχία για την ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

«Νεκροί και τραυματίες έχουν αναφερθεί μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών», ανακοινώθηκε από την αζερινή προεδρία, ενώ ο δημόσιος μεσολαβητής του Καραμπάχ δήλωσε πως υπάρχουν «θύματα μεταξύ των αμάχων» στον πληθυσμό της περιοχής.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν που έχει αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα, κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και υποστηρίζεται από την Αρμενία.

Μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

Δύο αζερινά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο αυτό, που υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προσθέτοντας πως οι αρμενικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης τρία άρματα μάχης και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, απαντώντας σε μια επίθεση εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στους οποίους περιλαμβάνεται η περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει πλήρη την ευθύνη για την κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από την πλευρά του πως εξαπέλυσε «αντεπίθεση» έπειτα από επίθεση των αυτονομιστών και έκανε λόγο για κατάρριψη ενός μόνο αεροσκάφους.

«Καταδικάζουμε αυστηρά την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν», αντέδρασε εξάλλου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στο Twitter διαβεβαιώνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».

Πως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις

Στις 7:10 το πρωί δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν εναντίον των Αρμενίων. Πηγές και των δύο πλευρών αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες από τις συγκρούσεις.

Το Μπακού ανακοίνωσε ότι κατέλαβε έξι χωριά που βρίσκονται στα σύνορα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του είπε μεταξύ άλλων:

«Ο αζερινός στρατός μάχεται σήμερα στο έδαφός του, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του, καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό. Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη και θα νικήσουμε».

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, Hikmet Haciyev, είπε στο Al Jazeera ότι ο στόχος της επίθεσης χώρας του είναι η ανακατάληψη όλου του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από τις αρμενικές δυνάμεις, δηλαδή της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η αρμενική απάντηση

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κήρυξε γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο. Κάλεσε τον πληθυσμό να «είναι έτοιμος να υπερασπισθεί την ιερή πατρίδα. «Ας υποστηρίξουμε σθεναρά το κράτος μας, τον στρατό μας (…) και θα νικήσουμε. Ζήτω ο ένδοξος αρμενικός στρατός!», έγραψε στο Facebook.

Η εμπλοκή Ερντογάν

Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, του οποίου χαιρέτισε τη «συνετή και αποφασιστική στάση».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον μιας «ηγεσίας που τον σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα», στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ των αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ενώ καλώ τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον της ηγεσίας του που τους σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες, καλούμε, επίσης, ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του εναντίον της εισβολής και της αγριότητας», επισήμανε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στην «αρμενική επιθετικότητα», σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, που δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σήμερα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές.

Επιπλέον, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε τον πόλεμο» στον λαό της Αρμενίας.

«Το απολυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασινιάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του, εκτιμώντας πως το Μπακού και το Ερεβάν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί εκτός του Καυκάσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, cnn.gr, Reuters

Σχετικά Άρθρα