Αποκάλυψη libre: Η έκθεση του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής Σύψας και τρομάζει επιστήμονες και κυβέρνηση – Γιατί ζητούν lockdown οι ειδικοί

 Αποκάλυψη libre: Η έκθεση του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής Σύψας και τρομάζει επιστήμονες και κυβέρνηση – Γιατί ζητούν lockdown οι ειδικοί

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι προβλέπει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σε ένα μήνα από τώρα

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Ήταν χθες το πρωί όταν ο λοιμωξιολόγος – καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας (ίσως ο επιδημιολόγος-μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα με τις συχνότερες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης) προχωρούσε, μέσω του Mega, σε μια εξαιρετικά δυσοίωνη εκτίμηση για τη διασπορά της επιδημίας στη χώρα μας στηριζόμενος σε κάποια στοιχεία. Οι περισσότεροι στάθηκαν στην εκτίμηση: «Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, τους ανθρώπους που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Μόνον το 70% των εισαγωγών είναι ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κακό σκηνικό».

Οι λιγότεροι εστίασαν στα στοιχεία που ο καθηγητής επικαλέστηκε, συγκεκριμένα την τεχνική έκθεση του ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ τρόπον τινά, του ECDC που αποτελεί ανεξάρτητη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «οι προβλέψεις που κάνει για την Ελλάδα για τις επόμενες δέκα μέρες είναι άσχημες», με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν στις 8 – 10 Σεπτεμβρίου, χωρίς δηλαδή, άλλα, πρόσθετα μέτρα.

Το ερώτημα του Ι. Χασαπόπουλου και της Α. Βούλγαρη για το τι προβλέπει η έκθεση του ECDC έμεινε αναπάντητο από τον Ν. Σύψα. Καθώς όμως η σπερμολογία οδηγεί πάντοτε σε χειρότερες καταστάσεις από την αλήθεια, το libre.gr σας ενημερώνει για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Κορωνοϊός: 269 νέα κρούσματα, τα 11 στις πύλες εισόδου - Ειδήσεις - νέα -  Το Βήμα Online

Με ημερομηνία, 17 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συντάσσει μελέτη για την πορεία του κορονοϊού σε βάθος ενός μήνα (ως τις 19 Οκτωβρίου για την ακρίβεια) και για κάθε ένα ευρωπαϊκό κράτος χωριστά, με βάση κάποιους δείκτες και παίρνοντας υπ’ όψιν την απόδοση των μέτρων μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Με ένα βασικό σενάριο, ενώ προσδιορίζει και τα όρια του στατιστικού λάθους, από την εξάλειψη σχεδόν, της επιδημίας έως το πολύ κακό σενάριο, στην περίπτωση δηλαδή που τα μέτρα απέδωσαν τα μέγιστα ή καθόλου αντιστοίχως.

Ο αλγόριθμος του τρομάζει!- Τι αναφέρει η έκθεση του ECDC για την Ελλάδα- Έξι πίνακες

Ο πρώτος πίνακας για την Ελλάδα έχει να κάνει με τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα: εδώ το βασικό σενάριο θέλει περίπου 1.000 κρούσματα ημερησίως την 19η Οκτωβρίου, με το δυσμενέστερο και απευκταίο σενάριο να ξεπερνά κατά πολύ τα 7.000 κρούσματα ημερησίως.

Πίνακας δεύτερος, ο ημερήσιος αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία: περίπου 8.000 ενώ η χειρότερη εκτίμηση υπερβαίνει τις 60.000.

Πίνακας τρίτος, τα ημερήσια περιστατικά σε ΜΕΘ: περίπου 1.000 αλλά στο χειρότερο σενάριο αγγίζουν τις 8.000.

Πίνακας τέταρτος, οι ημερήσιοι θάνατοι. Εδώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο  τους υπολογίζει σε σχεδόν 25 τη μέρα, αλλά το δυσμενέστερο σενάριο τους ανεβάζει σχεδόν στους 250…

Πίνακας πέμπτος, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με το ECDC να τις εκτιμά λίγο πάνω από 1.000 ή 7.000 στο χειρότερο σενάριο της 19ης Οκτωβρίου.

Πίνακας έκτος και τελευταίος, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ: κάτω από 250 στο βασικό σενάριο, ή κοντά στις 1.250 στο χειρότερο σε ένα μήνα από τώρα.

Σε όλους τους πίνακες, η καμπύλη έχει αρχίσει να παίρνει την… ανηφόρα από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (ή σε κάποιες κατηγορίες λίγο νωρίτερα). Έτσι, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που έρχεται να αποκαλύψει σήμερα το libre.gr. ίσως και να αφυπνίσει, έστω και τώρα, κυβερνώντες και πολίτες.

Μπέργκαμο, η Αθήνα;

Δεν είναι, πάντως, το μοναδικό σήμα κινδύνου που εκπέμπεται τις μέρες αυτές. Την Κυριακή το «Βήμα της Κυριακής» είχε κυκλοφορήσει με ένα πρωτοσέλιδο που προκάλεσε αίσθηση. ‘Εκφραση που χρησιμοποίησε (τυχαίο;) και ο καθηγητής κ. Σύψας, μιλώντας στο δελτίο του Ant1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Το Βήμα

«Η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο» ήταν ο βασικός τίτλος της εφημερίδας, ένα πρωτοσέλιδο που εξέπεμπε ανησυχία. Στην περίπτωση αυτή, η εφημερίδα στηριζόταν σε άλλο μοντέλο, συγκεκριμένα το μοντέλο CORE που «τρέχει» η διεπιστημονική ομάδα HERACLES του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Με βάση το καλό σενάριο εξέλιξης του δεύτερου επιδημικού κύματος, διαβάζουμε στο «Β», η ημερήσια ανάγκη για ΜΕΘ θα αγγίζει τις 68 κλίνες την ημέρα στο τέλος Σεπτεμβρίου, τις 80 στο τέλος Οκτωβρίου, τις 130 στο τέλος Νοεμβρίου και τις 461 στο τέλος Δεκεμβρίου. Με βάση ωστόσο το κακό σενάριο -«το οποίο σημειωτέον δείχνουν καθημερινά να επιβεβαιώνουν οι αριθμοί κρουσμάτων που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή», επισημαίνει η εφημερίδα- η ημερήσια ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ θα φθάσει τις 96 στο τέλος Σεπτεμβρίου, τις 150 στο τέλος Οκτωβρίου, τις 333 στο τέλος Νοεμβρίου και τις 1.780 στο τέλος Δεκεμβρίου, «τις οποίες το σύστημα δεν θα μπορεί ούτε κατά διάνοια να αντέξει», σχολιάζει η εφημερίδα.

Όσο για τους θανάτους, με βάση το λιγότερο κακό σενάριο θα ανέρχονται σε 374 στο τέλος Σεπτεμβρίου, 523 στο τέλος Οκτωβρίου, 731 το τέλος Νοεμβρίου και σε 1.250 στο τέλος Δεκεμβρίου. Το χειρότερο σενάριο εκτοξεύει τους θανάτους σε 390 στο τέλος Σεπτεμβρίου, 638 στο τέλος Οκτωβρίου, 1.105 στο τέλος Νοεμβρίου και 2.770 στο τέλος Δεκεμβρίου.

Κορονοϊός: Ορατό πλέον το νέο lockdown στην Αττική - Προ των πυλών η  απαγόρευση κυκλοφορίας - Newsbomb - Ειδησεις - News

Too little, too late?

Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους, με άλλα λόγια, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ως τώρα, είναι ανεπαρκή, πολύ περισσότερο που αποφασίσθηκαν σε δύο δόσεις. Κάποιοι δε, όπως και ο κ. Σύψας, επιμένουν στην αναγκαιότητα του lockdown. Ενώ, σύμφωνα με το «Βήμα» και πάλι, «επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι καταστρώνουν σχέδιο εφαρμογής ενός ‘μίνι lockdown’ στην Αττική, διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων επιχειρώντας να κλείσουν ερμητικά την πόρτα στο νέο κορωνοϊό (…) Κάτι που, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν το βλέπει στο άμεσο μέλλον και προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα μέτρα ώστε να είναι η έσχατη λύση, αφού ακόμη και ένα βραχύ lockdown θα βάλει την οικονομία σε νέες περιπέτειες». Και με βάση τη μελέτη του ECDC αλλά και την πεποίθηση αρκετών Ελλήνων επιστημόνων, αυτό θα είναι το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι…