Η απάντηση στο libre (vid): Πρέπει να μας προβληματίσει ότι ένα τμήμα ψηφοφόρων μας δεν αισθάνεται ταύτιση

 Η απάντηση στο libre (vid): Πρέπει να μας προβληματίσει ότι ένα τμήμα ψηφοφόρων μας δεν αισθάνεται ταύτιση

Στο ζήτημα της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, της δημοσκοπικής εικόνας που παρουσιάζει σε συνδυασμό με παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την διαμόρφωση και από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης της εικόνας της Κυβέρνησης καθώς και για την δημιουργία “Αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου, όπως και των εσωτερικών διαφωνιών επικεντρώθηκε η ερώτηση του libre στον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Απαντώντας στον Πάνο Δρίβα, αναφορικά με την εκλογική επιρροή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις εθνικές εκλογές τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονταν χαμηλότερα από αυτά που τελικά πήρε στις κάλπες.

Συμπλήρωσε μάλιστα για την δημοσκοπική εικόνα μετεκλογικά, ότι αυτό που δεν κατάφεραν να επιβάλλουν οι δημοσκοπήσεις ως διαφορά στην κάλπη, επανήλθαν έναν μήνα αργότερα για να το καταγράψουν ως μετεκλογική πραγματικότητα. Είτε υπάρχει μια διαρκής υποεκτίμηση τόνισε ή ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων δεν αισθάνεται ταύτιση και αυτό είναι κατι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχεδιάζουμε την πολιτική μας παρέμβαση όχι με βάση τις δημοσκοπικές έρευνες. Εμείς, συμπλήρωσε, σχεδιάζουμε πολιτική και αυτή είναι που θα πρέπει να επιβάλλει αλλαγές στις μετρήσεις εφόσον η πολιτική μας έχει απεύθυνση στην κοινωνία.

Σε αυτό το μήκος κύμματος, συμπλήρωσε ότι τα ποιοτικά στοιχεία ωστόσο μπορούν να δώσουν κρίσιμα συμπεράσματα και για τις “επιδόσεις” της κυβέρνησης.

Τόνισε δε, ότι ο στόχος μας δεν έιναι να διατηρήσουμε το 32%, αλλά να πάμε στο 42% και να κερδίσουμε τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Τα κρίσιμα ερωτήματα θα είναι αν θα συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή που οδήγησε ξανά σε κρίση ή σε μία διαδρομή στήριξης της εργασίας και της οικονομίας και αυτό είναι που θα κρίνουν οι πολίτες.

Κλείνοντας, τόνισε ότι θα είμαστε εδώ όλοι να δούμε και τα στοιχεία αλλά κυρίως να βρούμε και τον παλμό της κοινωνίας που δεν καταγραφεται στις δημοσκοπήσεις και εκτίμησε ότι είμαστε μπροστά σε ένα ενδιαφέρον -πολιτικά και κοινωνικά- φθινόπωρο και χειμώνα..

Η ερώτηση του libre.gr:

Π. ΔΡΙΒΑΣ (LIBRE.GR): Καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, κάνατε προηγουμένως έμμεση αλλά καιάμεση κριτική για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και την εικόνα της κυβέρνησης. Θα σας πάω λιγάκι στις δημοσκοπήσεις. Έχετε πει πολλές φορές ότι η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης διαμορφώνεται από την εικόνα που δίνει μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν παίξει ρόλο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προεκλογικά.

Θέλω να ρωτήσω το εξής: για την εικόνα των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχετε εσείς ευθύνη; Και εννοώ την αντιπολιτευτική τακτική αφενός, αλλά και κάποιες εσωτερικές διαφωνίες που έχουν μάλλον διογκωθεί.

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν φταίτε κάπου εσείς επειδή δεν φαίνεται να πείθεται ένα τμήμα των ψηφοφόρων σας που βρίσκονται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Δρίβα, νομίζω ότι έχω επανέλθει πολλές φορές σε παρόμοιες ερωτήσεις αλλά θα σας απαντήσω ευθέως. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πήρε παρά τις εκτιμήσεις τις δημοσκοπικές που έδειχναν ότι θα διευρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις εθνικές εκλογές την 7η του Ιούλη του ‘19, δηλαδή σχεδόν 14 μήνες πριν, 32%.

Οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το 28%. Ένα μήνα μετά τον Ιούλη του ’18, τέλη Αυγούστου, ξεκίνησαν πάλι οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ποσοστά και αυτό το οποίο δεν έβγαλε η κάλπη, την πρόβλεψη δηλαδή των περισσότερων εταιρειών της διαφοράς να διευρύνεται και να πηγαίνει στις 15-20 μονάδες, ένα μήνα μετά την επανέφεραν ως μια πραγματικότητα οι μετρήσεις.

Για εμένα αυτό δεν έχει κανένα νόημα και θα σας πω γιατί δεν έχει κανένα νόημα να επιμείνει κανείς σε αυτό. Διότι εδώ δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή να υπάρχει μια διαρκής υποεκτίμηση, ή εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που παραδοσιακά τα τελευταία 5-6 χρόνια βρίσκεται στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αισθάνεται αυτή την ταύτιση ενδεχομένως με το κόμμα αυτό και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο εμένα με αφορά τούτη την ώρα είναι να βλέπω τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι κρίσιμα, μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Μπορεί να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα και για την πορεία των πραγμάτων, αλλά και για τις αδυναμίες που πρέπει να διορθώσουμε προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας.

Και ο στόχος μας δεν είναι να διατηρήσουμε το 32%, ο στόχος μας είναι να πάμε στο 42% να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Και οι επόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική και στις επόμενες εκλογές οπότε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης αυτές να γίνουν, τα κρίσιμα ερωτήματα που θα τεθούν είναι αν θα συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα ήδη σε βαθιά ύφεση και αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και της αγοράς, ή θα πάμε σε μια πολιτική στήριξης της εργασίας και της οικονομίας.

Αυτό θα είναι το κρίσιμο ερώτημα στις επόμενες εκλογές που θα είναι με απλή αναλογική.

Νομίζω ότι θα είμαστε εδώ να παρακολουθήσουμε όλοι και την πορεία των δημοσκοπικών μετρήσεων το επόμενο διάστημα. Κυρίως όμως, να εκτιμήσουμε τον παλμό της κοινωνίας που δεν μετριέται πάντοτε μέσα από τις στήλες των δημοσκοπικών ερευνών.

Και για να κλείσω, μιας και είναι το τελευταίο ερώτημα, εγώ συνηθίζω να σχεδιάζω την πολιτική παρέμβαση τη δική μου και ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά να σχεδιάζουμε την πολιτική μας παρέμβαση όχι με βάση αυτά τα οποία ορίζουν ως πολιτικώς ορθά οι έρευνες και οι μετρήσεις –αξιοποιούμε τις έρευνες ως εργαλεία για να καταλαβαίνουμε την πραγματικότητα- αλλά όχι για να μας υποβάλλουν την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η πολιτική είναι αυτή που θα πρέπει να υποβάλλει στις μετρήσεις, αλλαγές. Αν αυτή η πολιτική έχει απήχηση στην κοινωνία και στους πολίτες και άρα οι πολίτες με βάση τις πολιτικές πρωτοβουλίες αλλάζουν τις στιγμιαίες διαθέσεις και τη στιγμιαία στάση τους.

Είμαστε όμως, νομίζω, μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά μπροστά και σε ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικά και κοινωνικά φθινόπωρο και χειμώνα και αυτό το έδειξε και το γεγονός ότι είμαστε εδώ τέσσερις ώρες και συζητάμε.

Προσπάθησα να απαντήσω σε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούσα, πιστεύω ότι έσπασα το ρεκόρ σε σχέση με άλλες χρονιές. Εντούτοις, θα ζητήσω συγγνώμη από κάποιους συναδέλφους σας που ήταν στη λίστα, ήταν στην πρόθεσή μας να απαντήσω στις ερωτήσεις τους, αλλά δυστυχώς το περασμένο της ώρας δεν μας το επιτρέπει. Σας ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ LIBRE ΣΤΟ 3.38.00

Σχετικά Άρθρα