Αποστάσεις από Κούλογλου για τη δήλωση Λιάκου- Υπέρ του καθηγητή Φίλης και Μπίστης μετά την επίθεση Χρυσοχοϊδη- Ν.Δ

 Αποστάσεις από Κούλογλου για τη δήλωση Λιάκου- Υπέρ του καθηγητή Φίλης και Μπίστης μετά την επίθεση Χρυσοχοϊδη- Ν.Δ

Η δήλωση του Αντώνη Λιάκου για τους Αφγανούς που κατηγορούνται για εμπρησμό στη Μόρια προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την σφοδρή επίθεση της Ν.Δ και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αλλά και μια εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ έσπευσε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την ανάρτηση Λιάκου στο FB, ενώ στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε έλαβαν αποστάσεις, είτε υποστήριξαν τον καθηγητή και στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο Αντώνης Λιάκος εξήγησε, βεβαίως, τι εννοούσε με την αρχική του δήλωση, απαντώντας στη ΝΔ που ζήτησε την διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτησή μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα”, δηλώνει ο Α. Λιάκος, εξηγώντας ότι “θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση”. “Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες”, καταλήγει ο ίδιος.

Η επίθεση Χρυσοχοϊδη

Απάντηση στην ανάρτηση του καθηγητή Α. Λιάκου
Το κάψιμο της #Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού. Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει την δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους.
Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: «͟.͟.͟.͟κ͟ι͟ ͟ε͟γ͟ώ͟ ͟φ͟ω͟τ͟ι͟ά͟ ͟θ͟α͟ ͟έ͟β͟α͟ζ͟α͟»͟ του καθ. Λιάκου (ΣΥΡΙΖΑ).

Αποστάσεις από Κούλογλου

Ο κ. Κούλογλου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε ότι ο ίδιος ασφαλώς και δεν θα έβαζε φωτιά στη Μόρια, ενώ πρόσθεσε ότι οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά θα πρέπει να δικαστούν.

«Οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά στη Μόρια έχουν παραβιάσει το νόμο, επομένως θα πρέπει να δικαστούν για την παραβίαση του ελληνικού νόμου, τον οποίο πρέπει να σέβονται Ελληνες και αλλοδαποί. Από κει και πέρα, στη δίκη τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δικαστές τα όποια ελαφρυντικά.
Εγώ ασφαλώς και δεν θα έβαζα φωτιά. Νομίζω αυτό που είπε ο κ. Λιάκος είναι κάτι ρητορικό, είναι σαν αυτό που λέει ο Σαββόπουλος ”είμαι δεκαεξάρης και σας… τα λύκεια”. Αυτό είναι ένα ρητορικό σχήμα, ούτε ο Σαββόπουλος ήθελε να κάνει αυτό στα λύκεια».

Παρέμβαση του Νίκου Φίλη

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, άφησε για λίγο το έργο της περιύβρισης του νεκρού Βασίλη Μάγγου και ανέλαβε το έργο της εξύβρισης του αγωνιστή εναντίον της δικτατορίας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθηγητή Αντώνη Λιάκου, για τα γεγονότα της Μόριας. Γεγονότα, τα οποία τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και  η κυβέρνηση έσπευσαν να χρεώσουν σε 16χρονα προσφυγόπουλα, που διέμεναν εκεί σε άθλιες συνθήκες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαστρεβλώνει τη δήλωση του Αντώνη Λιάκου, εμφανίζοντάς τον να  επιβραβεύει τον εμπρησμό!», αναφέρει ο κ. Φίλης.

Και συνεχίζει: «Ο αγωνιστής της Αριστεράς και διαπρεπής ιστορικός Αντώνης Λιάκος “πήρε στους ώμους του” την αγωνία, τη θλίψη και κυρίως την ντροπή όλων μας για την πολύχρονη ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια. Που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με οριστικό τρόπο, αλλά η ΝΔ με την μισανθρωπική και αποτυχημένη πολιτική της στο μεταναστευτικό, παρόξυνε σε απελπιστικό βαθμό.
Η Μόρια ήταν ένα κάτεργο, ένα προσάναμμα οργής και απόγνωσης απελπισμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων. Μια ντροπή που βαραίνει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Μαζί με τις ανατριχιαστικές εικόνες από τις απωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο, που σήμερα είναι πρώτη είδηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN. 
Λέγοντας ο Αντώνης Λιάκος, ότι σε αυτή την κατάσταση, κάθε 16άρης θα έκαιγε το κάτεργό του, βγάζει μια κραυγή ελευθερίας για κάθε ανθρώπινο πλάσμα που βρίσκεται σε παρόμοιες συνθήκες. Κι αυτή η κραυγή μας αφορά όλους. Ποιος από εμάς ως 16χρονος δεν θα ένιωθε το ίδιο; Ας δώσουμε μια έντιμη απάντηση. Δεν περιμένουμε, βέβαια, από πρόσωπα σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ειδικεύονται στην κατασκευή ενόχων και “εσωτερικών εχθρών” να κατανοήσουν το μήνυμα του Λιάκου. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της».
Η δήλωση του Νίκου Φίλη ήρθε μετά από ανάλογη του Νίκου Μπίστη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Αντώνη Λιάκου για τους νεαρούς Αφγανούς που έβαλαν φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Υπέρ του Αντώνη Λιάκου τάχθηκε και ο Νίκος Μπίστης

Η φράση του κ. Λιάκου «κι εγώ φωτιά θα έβαζα» στη Μόρια, προκάλεσε αντιδράσεις, ανάμεσά τους η ΝΔ αλλά και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος διερωτάται «ποιος άφρων ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια;» και τονίζει πως «ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπίστη, ο καθηγητής ήθελε να τονίσει «την τραγωδία αυτών των ανθρώπων, την αδυναμία της Ευρώπης και του ελληνικού κράτους να ανταποκριθούν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό». Οπως ισχυρίζεται ο Ν. Μπίστης, όσοι κατηγορούν τον κ. Λιάκο ως «πυρομανή, ραμολί, ανεύθυνο, επικίνδυνο» είναι «βαρβάτοι δεξιοί, ψευτοφιλελεύθεροι και μεταμελημένοι αριστεροί που έχουν χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς» και πως «η έννοια της Αλληλεγγύης τους είναι ξένη, απωθητική και επικίνδυνη».