Εμφύλιος της “γαλάζιας” ΚΕΔΕ με Κοντοζαμάνη – Αιχμές περί ανηθικότητας, αλαλούμ με τη θωράκιση για την πανδημία

 Εμφύλιος της “γαλάζιας” ΚΕΔΕ με Κοντοζαμάνη – Αιχμές περί ανηθικότητας, αλαλούμ με τη θωράκιση για την πανδημία

Ο «ιός» του αλαλούμ χτυπά με ένταση τα τελευταία 24ωρα την κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται το blame game για τις μάσκες που εστάλησαν στα σχολεία, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβαίνουν σε αντιφατικές δηλώσεις για το ευρύτερο θέμα θωράκισης κατά του κοροναϊού.

Και στις δύο περιπτώσεις κεντρικό πρόσωπο αναδεικνύεται ο υφυπουργός Υγείας και εκ των «εκλεκτών» του Μεγάρου Μαξίμου, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Εν πρώτοις με αυτά που είπε για τις μάσκες – αλεξίπτωτα, προκάλεσε την οργή της «γαλάζιας» στη συντριπτική πλειοψηφία της, ΚΕΔΕ, αλλά μάλλον και της κοινής γνώμης…

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε ο υφυπουργός Υγείας στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών την Τρίτη, «πράγματι, υπήρξε ένα ζήτημα με τις μάσκες  (…) υπήρξε μια παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας».

Μια απλή παρεξήγηση συνεπώς και όχι κάτι παραπάνω δηλαδή, μόνο που αυτή η «παρεξήγηση» κόστισε ακριβά στο πορτοφόλι του φορολογούμενου πολίτη. Ενώ, αφού χρησιμοποίησε το επιχείρημα, «οι προδιαγραφές της μάσκας βασίζονται στα διεθνή πρότυπα», μετά τα… έριξε στην ΚΕΔΕ, με τη συνδρομή, σημειωτέον, και του παλαιού αυτοδιοικητικού, Νίκου Χαρδαλιά.

«Ο φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ήταν η ΚΕΔΕ», τόνισε ο Β. Κοντοζαμάνης απεκδυόμενος την ευθύνη του υπουργείου του στο θέμα.

Η ΚΕΔΕ όμως δεν μάσησε τα λόγια της κι έτσι πέρασε στην αντεπίθεση: «Με έκπληξη ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη (…) η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε επιμένοντας πως το σημείο – κλειδί είναι οι προδιαγραφές και πως αυτές δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Όμως, η ΚΕΔΕ αποκαλύπτει και κάτι ακόμη, ότι είχε κρούσει το καμπανάκι στους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας αλλά εκείνοι αγρόν ηγόρασαν. Και με τα λόγια της, «δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η Κ.Ε.Δ.Ε., ενημέρωσε τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί».

Το «δεν είναι ηθικό» είναι προφανώς είναι ένας εύσχημος τρόπος να χαρακτηρίσει κάτι κάποιος ως «ανήθικο».

Αλλά όμως τα επεισόδια με την υπογραφή του υφυπουργού Υγείας δεν σταματούν εδώ: είχε προλάβει να διαφωνήσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το ενδεχόμενο επιβολής φθινοπωρινού lockdown.

Οι εκδοχές πολλές για τη δημόσια διαφωνία.

  • Δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένο ένα από τα δύο κυβερνητικά στελέχη;
  • Μήπως ο Στέλιος Πέτσας έλαβε υπόψη του και την τακτική άλλων χωρών, το Ισραήλ για παράδειγμα, το οποίο μπροστά στα χειρότερα, προτίμησε το lockdown;
  • Ή, μήπως, ήθελε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δώσει ένα δραματικό τόνο για να αφυπνίσει τους πολίτες;

Σε κάθε περίπτωση, η… διορθωτική δήλωση Κοντοζαμάνη τα κατέστρεψε όλα.

Υπάρχει όμως και κάτι τελευταίο. Χθες ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε μια αναλυτική ανακοίνωση για τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον covid-19, όπως και για εκείνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, τροχαία κ.ο.κ., τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μια ανακοίνωση που βασικό στόχο είχε να καθησυχάσει ότι, ναι, υπάρχουν εφεδρείες στο σύστημα υγείας. Υπήρχε όμως κι ένας παράπλευρος στόχος, λένε οι παροικούντες στο υπουργείο Υγείας: να παράσχει πλήρη ενημέρωση σε ένα κρίσιμο θέμα, καθώς οι απαντήσεις του υφυπουργού του στην τακτική ενημέρωση των αρμόδιων συντακτών, μία ημέρα πριν, είχαν κριθεί το λιγότερο ανεπαρκείς…

Νίκος Παπαδημητρίου  

Σχετικά Άρθρα