Υπέρ της υποδοχής προσφυγόπουλων από την Μόρια ο Αυστριακός αντικαγκελάριος

 Υπέρ της υποδοχής προσφυγόπουλων από την Μόρια ο Αυστριακός αντικαγκελάριος

Ιδιαίτερα οξύνεται ο τόνος εντός του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, σε σχέση με την πυρκαγιά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου και τις επιπτώσεις της.

“Αναμένω περισσότερο ευρωπαϊκό πνεύμα, περισσότερη ανθρωπιά και λιγότερο κυνισμό” τονίζει ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, επικρίνοντας έντονα δηλώσεις του προερχόμενου από το Λαϊκό Κόμμα υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος, όπως όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί του Λαϊκού Κόμματος, αρνείται κατηγορηματικά την μετεγκατάσταση στην Αυστρία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε κυριολεκτικά για μια “κραυγή για κατανομή” και ο αντικαγκελάριος από την πλευρά του, προσπαθεί να πείσει τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές και απάνθρωπες συνθήκες που έχουν προκύψει στη Μόρια, είναι αναγκαία η βοήθεια, ειδικότερα για τις μητέρες και τα παιδιά.

“Όταν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά ακόμη και ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ αναλαμβάνουν να υποδεχθούν παιδιά, τότε αυτό μπορεί να το κάνει και η Αυστρία”, τονίζει στη συνέντευξή του ο Αυστριακός αντικαγκελάριος.

Ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με χθεσινοβραδινές αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητούσε την υποδοχή από την Αυστρία, προσφύγων από την κατεστραμμένη από τη φωτιά δομή υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, τονίζοντας ότι “πρόσφυγες στη Μόρια και ιδιαίτερα παιδιά χωρίς γονείς χρειάζονται τώρα τη βοήθεια μας, και η Αυστρία έχει μία μακρά παράδοση να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και διαθέτει το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνει τώρα το σωστό”.

“Η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μία ήπειρος ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε αυτήν την κοινή μας Ευρώπη, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κατά τη φυγή τους από τον πόλεμο, από τις διώξεις και τα βασανιστήρια, πρέπει να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες για χρόνια, και τώρα να έχουν χάσει και αυτό το καταφύγιο”, επισήμαινε.

“Η Αυστρία έχει μια μακρά και μεγάλη παράδοση να βοηθά ανθρώπους στην ανάγκη, και οι Αυστριακοί ήταν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν εκείνους που δεν μπορούσαν πλέον να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Πρόσφυγες στη Μόρια και ειδικά παιδιά χωρίς γονείς χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας. Η Ευρώπη και η Αυστρία, και σε αυτό είμαι αισιόδοξος, έχουν το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνουν το σωστό. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που μας δείχνουν σε ποια Ευρώπη ζούμε”, τόνιζε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σχετικά Άρθρα