“Στήνουν” καταδίκη της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;- Τι αποκαλύπτει η “Εστία”- Πιέσεις από τη Γερμανία

 “Στήνουν” καταδίκη της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;- Τι αποκαλύπτει η “Εστία”- Πιέσεις από τη Γερμανία

Η εφημερίδα “Εστία” επικαλούμενη πληροφορίες της από έγκυρες πηγές αναφέρει σήμερα πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτίθεται να εκδώσει αποφάσεις-συστάσεις για το μεταναστευτικό (push backs), ενισχύοντας, όπως λέει, με αυτό τον τρόπο την τουρκική προπαγάνδα. Πρόκειται, ωστόσο, και για καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα και σε αρκετά γερμανικά και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει απασχολήσει έντονα την γερμανική πολιτική σκηνή.

Η σχετική απόφαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφορά πρωτίστως το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014 (επί κυβερνήσεως Σαμαρά) στο Φαρμακονήσι. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Spano πραγματοποίησε περιοδεία στην Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση τον αναγόρευσε, μάλιστα, και σε διδάκτορα πανεπιστημίου, δείχνοντας την επιρροή που έχει αποκτήσει σε ένα Διεθνές Δικαστήριο το οποίο, ωστόσο, προκλητικά αγνοεί.

Με την επιλεκτική έως και υποστηρικτική στάση της Άγκελα Μέρκελ προς τον Ταγίπ Ερντογάν και μεσούσης της γερμανικής διαμεσολάβησης στα ελληνοτουρκικά, η εξέλιξη εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα για την αξιοπιστία του Βερολίνου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δέχεται, άλλωστε, πιέσεις από τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί ως “εργαλείο” πίεσης το μεταναστευτικό, την ίδια ώρα που το θέμα έχει αποκτήσει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις στη Γερμανία.

Εστία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle προ ολίγων ημερών, για πρώτη φορά η γερμανική κυβέρνηση καταλογίζει δημόσια στην Ελλάδα παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία. Αυτό προκύπτει από επιστολή του υφυπουργού Άμυνας Πέτερ Τάουμπερ. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, πληρώματα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού έγιναν τους τελευταίους μήνες, σε δύο περιπτώσεις, μάρτυρες παράνομων επαναπροωθήσεων στα τουρκικά ύδατα στο Αιγαίο. Όπως τονίζει ο κ.Τάουμπερ, «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και εφιστά την προσοχή στους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.»

Η επιστολή του κ. Τάουμπερ με ημερομηνία 6 Αυγούστου είναι απάντηση σε επερώτηση του βουλευτή Αντρέι Χούνκο. Ο πολιτικός του κόμματος Η Αριστερά είχε ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με το εάν πληρώματα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας έχουν παρατηρήσει σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής ή και της Frontex να παρεμποδίζουν φουσκωτά με πρόσφυγες, να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα ή ακόμη να τα ρυμουλκούν πίσω στην Τουρκία.

Παραδοχή των επαναπροωθήσεων

Στην απάντηση του, ο κ.Τάουμπερ επιβεβαιώνει ότι το πλήρωμα του εφοδιαστικού σκάφους «Berlin» που ηγείται της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης 2 του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παρακολούθησε στις 19 Ιουνίου περιστατικό όπως το περιγράφει στην επερώτηση του ο βουλευτής. Στο ίδιο έγγραφο ο υφυπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει επίσης ότι το γερμανικό ναυτικό ήταν μάρτυρας ενός παρόμοιου περιστατικού. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι πρόκειται για πρόσφυγες που είχαν φτάσει στις 30 Απριλίου στη Χίο και οι οποίοι αυθημερόν μεταφέρθηκαν βίαια σε τουρκικά ύδατα. Παράλληλα ο κ.Τάουμπερ ενημερώνει ότι στις 4 Ιουνίου το «Berlin» διέσωσε στο Αιγαίο 32 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο και διέτρεχαν κίνδυνο να πνιγούν.

Η απάντηση του γερμανού υφυπουργού Άμυνας συνιστά αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης. Μέχρι πρόσφατα ακόμη αρνούνταν να καταγγείλει την Ελλάδα δημόσια για παράνομες επαναπροωθήσεις. Ενδεικτική για τη μέχρι πρότινος γερμανική στάση είναι η απάντηση που είχε δώσει στις 22 Ιουνίου στο γερμανικό κοινοβούλιο ο υφυπουργός Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν σε ερώτηση της βουλευτού Λουίζε Άμτσμπεργκ. Η πολιτικός των Πρασίνων ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο έχουν πέσει στην αντίληψη γερμανών αστυνομικών και στρατιωτών που συμμετέχουν σε αποστολές της Frontex και του ΝATO στην Ελλάδα παράνομες επαναπροωθήσεις. Στην απάντηση του, ο υφυπουργός Τάιχμαν είχε επισημάνει πως η «δημόσια αποκάλυψη» τέτοιων στοιχείων «θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και επομένως να βλάψει τα συμφέροντα της Γερμανίας.» Αυτή η επιφυλακτικότητα δεν φαίνεται πλέον να ισχύει.

Αμφισβήτηση του ρόλου της Frontex

Σε σημερινή του δήλωση, ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά Αντρέι Χούνκο καταλογίζει στο γερμανικό ναυτικό πως με την παθητική του στάση συνεργεί στις επαναπροωθήσεις και στη γερμανική κυβέρνηση ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Οι αποστολές της Frontex στην Ελλάδα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Χούνκο να διακοπούν διότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πηγή: Εστία, DW