Κουμουτσάκος για Μόρια: Μεγάλη ανθρωπιστική κρίση- Απέκλεισε σχέδιο εμπρησμού από άλλα κέντρα

 Κουμουτσάκος για Μόρια: Μεγάλη ανθρωπιστική κρίση- Απέκλεισε σχέδιο εμπρησμού από άλλα κέντρα

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης μετά την καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας ανακοίνωσε πως οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε σκηνές.

Επισήμανε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και επισήμανε ότι τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές. Όπως ενημέρωσε οι 3.000 άστεγοι μετανάστες στη Μόρια θα μεταφερθούν σε σκηνές. Οι υπόλοιποι 11.500 μετανάστες θα εξακολουθήσουν να μένουν στους οικισμούς.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι βάσει των πληροφοριών δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής. Τόνισε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η κατάσβεση των εστιών και η κατόπτευση της περιοχής.

«Διαχειριζόμαστε μία μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προέχει η δράση στο πεδίο και όχι μόνο η συζήτηση για τα αίτια της καταστροφής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, που απέκλεισε το ενδεχόμενο περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού υποκινούμενου από άλλα κέντρα. Διευκρίνησε ακόμη ότι η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα για την έναρξη της πυρκαγιάς την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα δυσαρέσκειας ορισμένων φιλοξενούμενων στη δομή για την επιβολή καραντίνας.

Στο μεταξύ, η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Η κυβέρνηση, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να μεταβούν στη Λέσβο οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά και ενημέρωσε ότι συμφώνησε για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει στη Μόρια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά.

Σχετικά Άρθρα