Θερμό επεισόδιο: Πιο κοντά το “ατύχημα” στην αν. Μεσόγειο – Το περίεργο δημοσίευμα της Yeni Safak και οι πολεμοχαρείς δηλώσεις για τα 12 μίλια

 Θερμό επεισόδιο: Πιο κοντά το “ατύχημα” στην αν. Μεσόγειο – Το περίεργο δημοσίευμα της Yeni Safak και οι πολεμοχαρείς δηλώσεις για τα 12 μίλια

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη διπλωματικές παρεμβάσεις για την αποκλιμάκωση της ελληνοτοτουρκικής έντασης στην αν. Μεσόγειο το παιχνίδι “χοντραίνει”. Από τη μία οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την άλλη το Oruc Reis να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όλα αυτά ενώ οι πολεμοχαρείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κλιμακώνουν την ένταση, με την προπαγάνδα των τουρκικών μέσων να παίζει το δικό της ρόλο εντός και εκτός Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Şafak, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως οι πλοίαρχοι των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το ερευνητικό Oruc Reis σε «αμφισβητούμενα» νερά, έχουν την έγκριση της Άγκυρας να απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις χωρίς να ενημερώσουν την κυβέρνηση.

«Η εξουσία βρίσκεται στον κυβερνήτη του πλοίου: Η εντολή έχει δοθεί

Προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στο Πολεμικό Ναυτικό, με τα πλοία που θα συνοδεύουν το Oruc Reis στη Μεσόγειο να έχουν μειώσει τις δικλείδες εμπλοκής. Οι διοικητές των πλοίων θα μπορούν να ανταποκριθούν αμέσως σε πιθανή απειλή για το Oruç Reis χωρίς να ζητήσουν άδεια από την Άγκυρα.», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Την Πέμπτη η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis – που πήρε παράταση την προηγούμενη Κυριακή – έληγε την Πέμπτη τα μεσάνυχτα.

Η τελευταία Navtex για το Oruc Reis

TURNHOS N/W : 1085/20
MEDITERRANEAN SEA

  1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 27 AUG-01 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
    33 55.00 N – 027 59.77 E
    34 12.28 N – 028 00.12 E
    35 12.12 N – 030 22.15 E
    34 58.25 N – 030 31.50 E
    34 18.58 N – 028 55.57 E
    6 NM BERTH REQUESTED.
  2. CANCEL THIS MESSAGE 012059Z SEP 20.

Ένταση και στον αέρα

Την ίδια ώρα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρενοχλήσουν την πτήση των ελληνικών F-16 που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 στο πλαίσιο της δραστηριότητας ALLIED SKY.

Ειδικότερα, το ΓΕΕΘΑ, με ανακοίνωση του, απάντησε στο τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας με αφορμή ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ότι δήθεν τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου το στρατηγικό αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52.

To tweet του τουρκικού υπουργείου Άμυνας:

Όπως έχει ανακοινωθεί, το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52 παρελήφθη νοτίως της Χίου από 4 ελληνικά F-16 προκειμένου να το συνοδεύσουν στην πτήση του εντός των FIR Αθηνών και Σκοπίων, σύμφωνα με τη σχεδίαση, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY», που μεταξύ άλλων είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση-απάντηση του ΓΕΕΘΑ,,” κατά τη σχεδίαση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY» η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους Συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της”.

“Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η ελληνική τετράδα F-16.

Δύο ζεύγη αεροσκαφών F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά αεροσκάφη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

“Τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών”, σχολιάζει περαιτέρω το ΓΕΕΘΑ και καθιστά σαφές ότι:

“Με τέτοιου είδους πειρατικές συμπεριφορές, οι επιχειρησιακές δυνατότητες επικράτησης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όχι μόνον, δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως απεδείχθη και κατεδείχθη προς όλους τους ενδιαφερομένους με την πρόσφατη μαζική, αφανή, τελεσφόρα και απολύτως επιτυχή μετάβαση, εκτέλεση επιχειρήσεων και επιστροφή 8 μαχητικών της ΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Τετραμερή Πρωτοβουλία Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας και στην πρώτη επιχειρησιακή δράση της με την επωνυμία EUNOMIA, η οποία έλαβε χώρα από 26 έως 28 Αυγούστου στο FIR Λευκωσίας “.

Δηλώσεις casus beli

Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, τη «σκυτάλη» των δηλώσεων έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας.

«Η Ελλάδα μπορεί να εργάζεται σε περιοχές που έχει δικαιώματα, εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτό. Δεν μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας πριν από χρόνια είναι σε ισχύ και αυτό είναι αιτία πολέμου», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε εκπομπή φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού.

«Αυτό είναι αιτία πολέμου», επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες».

Πρόσθεσε δε ότι θα εκδίδονται Navtex κατά διαστήματα και «τμηματικά», ώστε το Oruc Reis να μετακινείται σε διαφορετικές περιοχές κάθε φορά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

«Οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του τριμήνου το Oruc Reis θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις Οκτάι και η απάντηση του ΥΠΕΞ

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε νωρίτερα τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία:

«Εάν η προσπάθεια της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;».

«Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι; Το έθνος μας όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του δεν ακούει κανέναν. Δεν το νοιάζει όποιο και αν είναι το τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

«Η Τουρκία θα προστατεύσει πάση θυσία τα δικαιώματα της σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της Ανατολικής Μεσογείου, σε κάθε κυβικό μέτρο εκείνων των υδάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

«Λέμε στην Ευρώπη το εξής: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα δικαιώματα της περιλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», συμπλήρωσε.

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους».

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το ‘Αρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα