Yeni Safak: Η Τουρκία φτιάχνει ναυτική βάση στα κατεχόμενα

 Yeni Safak: Η Τουρκία φτιάχνει ναυτική βάση στα κατεχόμενα

Την επιτάχυνση της εγκαθίδρυσης ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό των γεωτρύπανων και όλων των πλοίων της που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο αποφάσισε η Άγκυρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του sigmalive.com στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η Τουρκία μελετά δύο επιλογές για την εγκαθίδρυση της ναυτικής βάσης. Είτε στην Αμμόχωστο (Gazimağusta), είτε στο Τρίκωμο (Iskele). Όπως αναφέρεται, μόλις γίνει η επιλογή, έπειτα θα επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής της βάσης, προκειμένου να αρχίσει να εξυπηρετεί το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που βρίσκεται ήδη στα νότια του νησιού για γεωτρήσεις, αλλά και τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανάγκες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις”, σχολιάζει η Yeni Safak.

Η έντονη παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας και ειδικά οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο ήταν η αιτία για την Τουρκία να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο τώρα, όπως σημειώνεται στην τουρκική εφημερίδα.

Οι πρώτες επαφές της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. “Η βάση logistics θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες που στρέφονται κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά Άρθρα