Σκηνικό ακραίας έντασης: Το Oruc Reis έως και 20 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- Οι Τούρκοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις Αθήνας και εταίρων

 Σκηνικό ακραίας έντασης: Το Oruc Reis έως και 20 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- Οι Τούρκοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις Αθήνας και εταίρων

Πέντε έως και δέκα μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της ΑΟΖ κινείται το Oruc Reis όπως έγινε γνωστό περί τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε σε εταίρους και συμμάχους πως η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, έχει πρακτικά συντελεστεί, καθώς το τουρκικό ερευνητικό με μια “ασπίδα” πολεμικών σκαφών βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, μάλιστα, πριν από λίγο εξέπεμψε και σήμα.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικου Πολεμικού Ναυτικού.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το militaire.gr εχει διεισδύσει σε βάθος 20 μιλίων, συνοδευόμενο από αρμάδα τουρκικών πολεμικών πλοίων! Δίπλα του δύο ελληνικές φρεγάτες προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Μέχρι στιγμής οι εντολές που έχουν οι οι κυβερνήτες είναι ανά 15λεπτο να το καλούν να αποχωρήσει!

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πολεμικά που το συνοδεύουν,φέρονται να εισήλθαν γύρω στισ 5.25 μ.μ. ώρα Ελλάδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες απο διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές της ιστοσελίδας μας Hellas Journal.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ούτε από την ελληνική, ούτε από την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα έχει στην περιοχή μία φρεγάτα και έχει δώσει εντολή να κατευθυνθούν προς το Καστελόριζο άλλες δύο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να αντιδράσει στην προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, νέα navtex με την οποία αναγγέλλεται η έναρξη των ερευνών από το Oruc Reis εξέδωσε η Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας, στην προσπάθειά της να ακυρώσει την ελληνική αντι-navtex.

“Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας”.

Αυτο αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Υπογραμμίζει τα εξής:

(Η παράνομη Nevtex) “ερχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

“Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”.

Σχετικά Άρθρα