Απέπλευσε το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων- Συναγερμός στο Αιγαίο- Που στοχεύουν οι Τούρκοι

 Απέπλευσε το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων- Συναγερμός στο Αιγαίο- Που στοχεύουν οι Τούρκοι

Συναγερμός έχει σημάνει στο Αιγαίο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, μετά τη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δήλωση του ανακοίνωσε ότι με εντολή Ερντογάν, “τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή», εννοώντας την περιοχή της NAVTEX. Όμως η συνέχεια της δήλωσης Τσαβούσογλου έχει ενδιαφέρον σ΄ ότι έχει να κάνει με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με όσα είπε «όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο…Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή με την Αίγυπτο ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

Οι Τούρκοι με τη NAVTEX, όπως αναφέρει και το militaire.gr, που εξέδωσαν “παίζουν” ακριβώς στο όριο όσων συμφώνησε η Ελλάδα με την Αίγυπτο πριν από μερικές ημέρες. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι “μας ενισχύει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η περιοχή της νέας Τουρκικής NAVTEX σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έδωσαν, βρίσκεται σχεδόν επάνω στον 28ο μεσημβρινό. Ακριβώς εκεί δηλαδή που τελειώνει η ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση. Σαν να μας λένε δηλαδή οι Τούρκοι ότι δέχονται το όριο του 28ου μεσημβρινού προς τα ανατολικά μας.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε απόλυτη επιφυλακή είναι η ελληνική πλευρά και οι κινήσεις τόσο του «Oruc Reis» όσο και των τουρκικών πολεμικών πλοίων, μετά την τουρκική NAVTEX, παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Από την ελληνική πλευρά, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε κομβικά σημεία του Αιγαίου και να παρακολουθεί τις όποιες κινήσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ, εκτάκτως συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.
Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν: «Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Αγκυρας, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Κουμουτσάκος: Σοβαρό μήνυμα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

«Σοβαρό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης & σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.
Η προηγούμενη στάση μας είναι εχέγγυο ότι & οι σημερινές αποφάσεις θα είναι οι σωστές για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία & Αίγυπτο επιτεύχθηκαν με φίλιες χώρες. Με εταίρο-σύμμαχο στην περίπτωση της Ιταλίας & με σταθερά φίλη χώρα όπως η Αίγυπτος. Δε μπορούν όμως να νοούνται ως προηγούμενο συμφωνίας με σταθερά μη φίλη, εχθρικής συμπεριφοράς & ελλειμματικής εμπιστοσύνης χώρα όπως η Τουρκία».

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα τουρκική Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα