“112”… λάθη ζητούν υπεύθυνο!- Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης σε Χαρδαλιά για την μη λειτουργία της έκτακτης γραμμής ειδοποίησης- Δικαιολογίες για “εκατόμβη” και…κλιματική αλλαγή

 “112”… λάθη ζητούν υπεύθυνο!- Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης σε Χαρδαλιά για την μη λειτουργία της έκτακτης γραμμής ειδοποίησης- Δικαιολογίες για “εκατόμβη” και…κλιματική αλλαγή

Άγριο σφυροκόπημα από σύμπασα την αντιπολίτευση δέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τις δηλώσεις σχετικά με την μη λειτουργία της γραμμής έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησης των πολιτών “112” στην περίπτωση των ακραίων φαινομένων με τις πλημμύρες στην Εύβοια. Ενώ στην άλλη περίπτωση της Μάνδρας, η Ν.Δ λοιδωρούσε την τότε κυβέρνηση για τις αναφορές σε ακραία φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, τώρα η κυβέρνηση επικαλείται ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα.

Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε έντονη αντίδραση είναι το γεγονός ότι κυνικά ο κ. Χαρδαλιάς ομολόγησε πως δεν ετέθη σε λειτουργία το “112” επειδή…θα προκαλούσε “εκατόμβη νεκρών” από τον πανικό των ανθρώπων. Πρόκειται περί δικαιολογίας που ακυρώνει, επί της ουσίας, την ίδια την ύπαρξη της γραμμής έκτακτης ανάγκης αφού σε κάθε περίπτωση (και στο Μάτι) η προειδοποίηση των πολιτών θα μπορούσε να δημιουργήσει σε κάποιους καταστάσεις πανικού.

Πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το “112” και υποτίθεται πως λειτουργεί. Όμως στην πρώτη περίπτωση που χρειάστηκε και μάλιστα για μια περιοχή γεωγραφικά εστιασμένη δεν ετέθη σε λειτουργία, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αιχμές, μάλιστα, για την ανάγκη παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Εθνικού Αστεροσκοπείου που τόνισε πως είχαν προβλεφθεί εγκαίρως και πλήρως τα φαινόμενα στην περιοχή, αποστασιοποιούμενος από τις δηλώσεις Χαρδαλιά και για το “112”.

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για …”112″ και…κλιματική αλλαγή

«Ξέραμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, το είχαμε υπολογίσει με λιγότερα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 500 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Χαρδαλιάς από Εύβοια: Πέντε νεκροί, δύο αγνοούμενοι - Γιατί δε χρησιμοποιήθηκε το 112

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής. Όπως επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. «Σήμερα σωθήκαν πολλές ζωές, οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν… Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει, κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν… Από την πρώτη στιγμή όλοι είμαστε στις πληγείσες περιοχές για να αποφύγουμε τα μοιραία» επισήμανε.

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» παρατήρησε.

Ραγκούσης: Αξιόπιστες απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνον ο αρμόδιος Εισαγγελέας όταν παρέμβει.

«Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, λένε ότι το 112 δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων στην Εύβοια και αλλού», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μνημείο ανευθυνότητας χαρακτηρίζει τη δήλωση του Ν. Χαρδαλιά για τη μη λειτουργία του 112 στην Εύβοια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Ραγκούση:

Ειδικά αυτές τις ώρες της πανελλήνιας θλίψης για τα αθώα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι σημερινές κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγαν ότι το 112 θα έσωζε ζωές στο Μάτι και αλλού.

Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, λένε ότι το 112 δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων στην Εύβοια και αλλού.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα άδειαζαν το Μάτι σε μισή ώρα για μία φυσική καταστροφή που εξελίχθηκε σε μία ώρα και σήμερα ως κυβέρνηση, στην Εύβοια, με προειδοποίηση 4 ημερών από την ΕΜΥ δεν κατάφεραν να στείλουν ούτε ένα SMS με οδηγίες προς τους πολίτες. Έκαναν όμως φιέστες και έστελναν δοκιμαστικά SMS στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ποιοί και πόσοι πολίτες μπορούν να ανεχτούν αυτόν τον θρασύτατο κυβερνητικό εμπαιγμό.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ενδεχόμενες ολιγωρίες κι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού είναι απολύτως βάσιμα και εύλογα.

Σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις η συστηματικά ψευδόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Αξιόπιστες απαντήσεις μπορεί να δώσει μόνον ο αρμόδιος Εισαγγελέας όταν παρέμβει.

Μνημείο ανευθυνότητας χαρακτηρίζει τη δήλωση του Ν. Χαρδαλιά για τη μη λειτουργία του 112 στην Εύβοια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης εάν δεν ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκκένωση θα μπορούσε να έστελνε μέσω του 112 έγκαιρη ενημέρωση και συμβουλές προς τους κατοίκους.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει δηκτικά ότι στην Μάνδρα και το Μάτι έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα φταίει η κλιματική αλλαγή!

ΣΥΡΙΖΑ: Μοναδική ικανότητα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, οι επικοινωνιακές φιέστες

«Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Εύβοια με τους νεκρούς από τις πλημμύρες συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.
Σχολιάζει ότι «είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω». Προσθέτει ότι «οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα». Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, «αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων».

«Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τα στελέχη του βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Δεν συγχωρείται καμία ολιγωρία και αδράνεια της κυβέρνησης

“Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον χαμό των συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες στην Εύβοια” τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ για τους νεκρούς από τη φονική καταιγίδα που έπληξε την περιοχή.
“Σε αυτές τις τραγικές στιγμές, δεν συγχωρείται καμία ολιγωρία και αδράνεια της κρατικής μηχανής” τονίζει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: “παρά την επίσημη πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν ελήφθησαν δυστυχώς τα προληπτικά μέτρα που αρμόζουν στην πρόβλεψη τέτοιας κακοκαιρίας. Καλούμε όλους τους αρμόδιους έστω και τώρα να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών τους για την προστασία των ανθρώπων, τον περιορισμό των συνεπειών της καταστροφής και την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων”.

ΜέΡΑ25: Η απάντηση Χαρδαλιά για το 112 είναι λόγος παραίτησης του ίδιου και σύσσωμης της κυβέρνησης

Σφοδρή επίθεση κατά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, εξαπολύει το ΜέΡΑ25, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου στην Εύβοια. Το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «με πέντε συμπολίτες μας νεκρούς και δύο αγνοούμενους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είναι ενοχλημένος. Ενοχλημένος για το θράσος της διατύπωσης του εύλογου ερωτήματος “γιατί δε λειτούργησε το 112”. Η απάντησή του και μόνο είναι λόγος παραίτησης όχι του ιδίου, αλλά σύσσωμης της κυβέρνησης: “αν είχε λειτουργήσει, θα είχαμε εκατόμβες νεκρών”».

Το ΜέΡΑ 25 κάνει λόγο για «κυνική ομολογία ότι το κράτος αδυνατεί να δώσει εν μέσω μιας απόλυτα προβλέψιμης κρίσης μια χρήσιμη οδηγία στους πολίτες που να μην τους κάνει να πάρουν τα βουνά, είναι το πολιτικό, επικοινωνιακό, και εν τέλει ανθρωπιστικό Βατερλό μιας κυβέρνησης που έχει βασίσει όλη τη συλλογιστική και στρατηγική της στο άλλο μείζων θέμα των ημερών, την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, στην “ατομική ευθύνη των πολιτών». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι ένας υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας που ομολογεί ότι τυχόν παρέμβασή του μέσω των επιχειρησιακών εργαλείων του θα προκαλούσε εκατόμβες νεκρών, έχει αυτοκαταργήσει τον ρόλο του.

Σχετικά Άρθρα