Εκτοξεύει την ένταση ο Ερντογάν: Αρχίζουν οι τουρκικές γεωτρήσεις – “Ενημέρωσα την Μέρκελ, καμία συνομιλία με την Ελλάδα”

 Εκτοξεύει την ένταση ο Ερντογάν: Αρχίζουν οι τουρκικές γεωτρήσεις – “Ενημέρωσα την Μέρκελ, καμία συνομιλία με την Ελλάδα”

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, πως αρχίζουν εκ νέου οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τούρκος Πρόεδρος κατήγγειλε την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Όσον αφορά στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να στματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ”.

Δεν τίθεται ανάγκη συνομιλίων με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες είναι ‘άνευ αξίας’ όσον αφορά στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ήδη από χθες, όταν έγινε γνωστή η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο δε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκε πως η συμφωνία είχε προκάλεσει την απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα σε λίγο…

Σχετικά Άρθρα