Κοροναϊός: Ο Δεκαπενταύγουστος “βγάζει” νέα μέτρα – Εξετάζεται ακόμη και η επαναφορά των sms

 Κοροναϊός: Ο Δεκαπενταύγουστος “βγάζει” νέα μέτρα – Εξετάζεται ακόμη και η επαναφορά των sms

Ο εφησυχασμός με τις παλινωδίες στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων σήμανε… ξαφνικό συναγερμό και έφερε ήδη νέα μέτρα όπως η χρήση μάσκα και στο κατάστρωμα των πλοίων, στα οποία λίγο πριν είχε αποφασιστεί να αυξηθεί η πληρότητα.

Οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν πλέον ανοιχτά ανησυχία, που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Η διασπορά του ιού έχει μεγαλώσει με κρούσματα να εμφανίζονται σε πολλούς Νομούς, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα κυρίως και Θεσσαλονίκη), αλλά και σε περιπτώσεις με μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου, όπως γάμοι, που τα τελευταία 48ωρα έχουν εμφανίσει πολλά κρούσματα, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές.

Παράλληλα όλοι θεωρούν ότι η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή του Δεκαπενταύγουστου, και ήδη στο τραπέζι πέφτουν τα εξής σκληρότερα μέτρα:

 • Καταρχάς με αφορμή τα απανωτά κρούσματα συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης, εξετάζεται η επιβολή ωραρίου λειτουργίας έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα. Ενδεχομένως και σε χώρους εστίασης.
 • Εξεταζεται ακόμη και η επαναφορά των sms στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, κάτι που δεν απέκλεισε κι ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
 • Τοπικά lockdown.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου να υπάρξει νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών και της υπενθύμισης της ατομικής ευθύνης.

Ενδογενής διασπορά

Χθες από τα 77 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, αρκετά αφορούν γάμους που έγιναν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Από τον γάμο στην Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην συμπρωτεύουσα και το ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους. Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη. Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.

Πρόβλημα με τα μεγάλα αστικά κέντρα

Εκτός των γάμων και η Αττική έχει φέρει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Τα κρούσματα αρχίζουν και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όσον αφορά την ημερήσια καταμέτρηση, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 28. Παρατηρείται μία σταθερά αυξητική πορεία στα κρούσματα εντός της Αττικής, καθώς μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, την Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα, φτάνοντας ήδη τα 66 στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου.

Το γεγονός πως η αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με την έξοδο των Αθηναίων στα νησιά και την περιφέρεια για τις καλοκαιρινές διακοπές, η ανησυχία είναι έκδηλη στις υγειονομικές αρχές που εξετάζουν νέα μέτρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 4.737. Το ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει είναι πως τα κρούσματα «μοιράζονται» σε 14 διαφορετικούς Νομούς της χώρας.

Αναλυτικά:

 • οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
 • είκοσι οκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Εβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στον γάμο της Αλεξανδρούπολης,
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης,
 • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης,
 • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
 • πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
 • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη,
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Το 54,7% των συνολικών κρουσμάτων αφορά άνδρες. Επίσης, χθες καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι εξαιτίας του κοροναϊού, με τον απολογισμό να φτάνει πλέον τους 210. 67 (32,1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σχετικά Άρθρα