Στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη – Το ασφαλιστικό στο στόχαστρο – Δείχνει νέο μνημόνιο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

 Στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη –  Το ασφαλιστικό στο στόχαστρο – Δείχνει νέο μνημόνιο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δημοσιοποιεί η κυβέρνηση το προσχέδιο της έκθεσης που συνέταξε η επιτροπή υπό τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη. Κι αν η μη δημοσιοποίησή του προκαλούσε ως τώρα σφοδρές αντιδράσεις (κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), η δημοσιοποίησή του θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες!

Το κεφάλαιο που θα συναντήσει τις μεγαλύτερες …αντιστάσεις, είναι αυτό του ασφαλιστικού, εκεί όπου η έκθεση «περπατά» στις γνωστές, άλλωστε, απόψεις του κ. Πισσαρίδη αλλά και άλλων μελών της επιτροπής.

Η αύξηση της ανταποδοτικότητας στις κύριες συντάξεις, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές, με ταυτόχρονη ενίσχυση του δεύτερου (επαγγελματικά ταμεία) και τρίτου πυλώνα (ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια) ασφάλισης, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καμβάς των προτεινόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό, που αποτελεί διαχρονικά κάρβουνο αναμμένο για όσες κυβερνήσεις τόλμησαν να το αλλάξουν.  

Η συγκυρία μοιάζει, ωστόσο,  …ιδανική για όσους από καιρό έχουν βαλθεί να βάλουν (κι άλλο) «μαχαίρι» στις συντάξεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν -κι ο Χρ. Πισσαρίδης είναι μεταξύ αυτών- η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να παραμένει μεγάλη, ενώ η κατάσταση δυσχεραίνεται από την έξοδο στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι ως τώρα στήριζαν με τις εισφορές τους το ασφαλιστικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη αναμένεται να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση και σε άλλες πολιτικές, όπως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης –για το τελευταίο με διαφορετικά σενάρια για το χρόνο υλοποίησης του μέτρου και τις κλίμακες.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει… μνημόνιο πίσω από τις προτάσεις του νομπελίστα καθηγητή, που υπήρξε άλλωστε, θιασώτης των μνημονιακών πολιτικών ενώ είχε προβλέψει και τέταρτο μνημόνιο αφού, όπως εκτιμούσε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαναγκαζόταν, αργά ή γρήγορα, να προσφύγει σε αυτό.

Για τούτο και η Κουμουνδούρου προετοιμάζει την αντίδρασή της στο προσχέδιο Πισσαρίδη αλλά και τις αντιπροτάσεις της, αφού αποτελεί αξίωμα για τον Αλέξη Τσίπρα η διατύπωση εναλλακτική πρότασης ταυτόχρονα με την καταγγελία των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.

Μια πρώτη αντίδραση -πριν ακόμη δημοσιοποιηθούν οι εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη δηλαδή- κατεγράφη χθες από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Η Εποχή» και τον Παύλο Κλαυδιανό (άλλα σημεία της οποίας προκάλεσαν, ωστόσο, εσωκομματική …αναταραχή).

«(…)Τώρα περιμένουμε την τρίτη πράξη του δράματος με το πόρισμα Πισσαρίδη, όπου, φαίνεται, περιλαμβάνονται όλοι οι μύχιοι πόθοι των νεοφιλελεύθερων εκσυγχρονιστών», εκτιμά ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, «ακριβώς επειδή αυτό το πακέτο δεν αντιμετωπίζει τις ανισότητες, δεν δημιουργεί όρους για αύξηση επενδύσεων και ρυθμών ανάπτυξης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδείνωση του λόγου Χρέος/ΑΕΠ. Έτσι χτίζονται οι όροι ενός νέου κανονικού μνημονίου», επισημαίνει.

Συνεπώς… μνημόνιο.

Νίκος Παπαδημητρίου    

Σχετικά Άρθρα